Najbolji prirodni lijekovi protiv štucanja

Većina napada štucanja je bezopasna. Počinju naglo, obično bez očitog uzroka, a postoji nekoliko načina da se riješite ove napasti

Štucanje je nešto malo više od refleksa. To su ponavljani grčevi dijafragme prouzrokovani nadražajem frenikusa (dijafragmalnog živca) ili lutajućeg živca (nervus vagus) nakon kojih dolazi do brzog, bučnog zatvaranja glotisa (otvor između glasnica koji ravna tok zraka u pluća).

Većina napada štucanja je bezopasna. Počinju naglo, obično bez očitog uzroka, i obično prestanu sami od sebe nakon nekoliko sekundi ili minuta.

Štucanje mogu izazvati:
* prekomjerni unos zraka
* jedenje jako začinjene hrane
* pijenje vruće tekućine
* prebrzo i prekomjerno jedenje
* iznenadna uzbuđenja
* smijeh, plač, vikanje ili druge intenzivne emocije
* iznenadna promjena u temperaturi
* gazirana pića

Rjeđi, ali opasniji, uzroci štucanja, piše vasdoktor.com, uključuju nadražaj dijafragme zbog upale pluća, kirurškog zahvata na prsima ili želucu ili štetnim tvarima u krvi (kao kod zatajenja bubrega). Rijetko, štucanje nastaje kada tumor mozga ili moždani udar smetaju centru za disanje u mozgu. Ti ozbiljniji poremećaji mogu uzrokovati duge napadaje štucanja koje je teško zaustaviti. Višednevno štucanje je najvjerovatnije posljedica virusnog oboljenja CNS-a. Javlja se u vidu malih epidemija, ali nije zarazno. Histerično štucanje pak je jedna od manifestacija histerije za koju nije sigurno da nema podlogu u organskom oboljenju viših centara.

Najbolji domaći lijekovi kojima se zaustavlja štucanje djeluju na dva principa. Jedan od načina je da se lutajući živac "preoptereti" nekim drugim osjetom. Odnosno, lutajući živac signalizira mozgu da postoje važnije stvari od štucanja, pa ono prestaje. Ostale metode se temelje na činjenici da štucanje prestane kada se ugljen dioksid nakupi u krvi (zadržavanjem daha).

Ovdje su neke prokušane metode i lijekovi za štucanje:

1. Zasladite štucanje
Preopterećivanje živčanih završetka u ustima slatkim okusom moglo bi upaliti. Pojedite žličicu šećera i nakratko šećer zadržite na jeziku. Ako nemate šećer - istu stvar probajte s octom, limunom ili pak cuclajte svjež đumbir.

2. Ništa ne čujem
Neki liječnici preporučuju da stavite prste u uši kako biste zaustavili štucanje. Grane lutajućeg živca dosežu i u slušni sustav, pa biste stimulirajući živčane završetke tamo mogli preusmjeriti pažnju s štucanja.

3. Uplašite se
Za ovo znate sigurno već od malih nogu. Činjenica je da pali - jer će mozak preusmjeriti pažnju sa štucanja.

4. Brzo pijte vodu
Gutanje vode remeti ciklus štucanja, što može umiriti živce. Grgljanje vode ima isti efekt.

5. Povucite se za jezik
Plaženje jezika i povlačenje prstima za jezik može zaustaviti štucanje.

6. Poškakljajte se
Golicanje (škakljanje) mekog nepca pamučnom vaticom (štapićem za uši) može vam pomoći. No, upalit će škakljanje po bilo kojem dijelu tijela gdje ste najškakljiviji.

7. Zadržite dah
Začepite nos i zatvorite usta koliko god dulje možete ili dok ne osjetite da je štucanje prestalo. Još jedna varijacija je da glavu nagnete što je više moguće unatrag i onda zadržite dah sve dok ne nabrojite do 10.

8. Dišite u vrećicu
Disanje u papirnatu vrećicu djeluje na istom principu kao metoda zadržavanja daha. Obe povećavaju količinu ugljičnog dioksida u krvi, a tijelo pokušavajući se riješiti viška dioksida postaje preokupirano time, a ne štucanjem.

9. Uzmite neki antacid
Ova metoda može biti učinkovitija ako odaberete neki antacid koji sadrži magnezij, jer taj mineral smanjuje iritacije i umiruje živce. Jedna ili dvije tablete trebali bi riješiti problem štucanja.

10. Jedite polakše
Ako prebrzo jedete, vjerojatno nećete temeljito sažvakati hranu, a to može uzrokovati štucanje. Brzopletim hranjenjem zrak ostaje zarobljen između komadića hrane, što može nadražiti lutajući živac. Žvačite svjesno i polagano, pijte manje gutljaje kako biste "usisali" što manje zraka.

11. Izbjegavajte jako začinjenu hranu
Neki začini mogu iritirati sluznicu jednjaka i želuca. Oni također mogu uzrokovati da kiselina iz želuca prodre u jednjak. Višak kiseline može uzrokovati štucanje.

12. Umjereno s alkoholom
Kao i začini, i alkoholna pića mogu izazvati istovremenu iritaciju jednjaka i želuca. I s vremenom, prekomjerno konzumiranje alkohola može oštetiti sluznicu jednjaka.

Ako imate malu bebu kojoj se štuca, prst umočite u vodu s šećerom i dajte bebi da ga cucla nekoliko sekundi.

Ako patite od kroničnog štucanja, ili ako štucanje traje više od nekoliko sati, obratite se liječniku. Kronično i dosljedno štucanje može biti znak ozbiljnijeg medicinskog problema, kao što su abdominalna distenzija ili srčani udar.

IZVOR: zena.hr