Najbolje vježbe za lijepa, zategnuta leđa

tjelovježba, vježbanje, leđa, žena
Kad govorimo o naglašavanju seksipila, lijepa i tonirala leđa često su najmanje iskorišten dio tijela, jer se više koncentriramo na dekolte i noge. Šteta, jer ne samo da ćete izgledati nevjerojatno privlačno u majici ili haljini otvorenih leđa, već će vam zaegnuta leđa pomoći i da se pravilnije držite. Mišići leđa, osobito gornji pomažu “povući” ramena unatrag i prema dolje, pa stojite uspravnije i više, umjesto pogrbljeno. Dodatni bonus je što vam i grudi izgledaju bolje i podignutije.  

Kako izvježbati mišiće leđa? Klasični savjet bio bi da se radi kombinacija s bučicama, šipkom i elastičnim trakama, koji čine čuda s mišićima leđa. No, ako želite lijepa leđa, ne trebate utege ili sprave koje će vam pomoći. Sve možete sami.

Za gornji dio leđa i ramena odlična su takozvana Y-T- I podizanja, za koje je potrebno samo vaše tijelo i mogu se odraditi i u vašoj dnevnoj sobi ispred televizora.  Napravite 12 ponavljanja svake od ovih triju vježbi, ležeći na trbuhu, na tvrdoj podlozi. Napravite prvo 12 ponavljanja Y podizanja, pa nakon toga odmah 12 ponavljanja T podizanja i odmah 12 ponavljanja I poduizanja. Odmorite 2 minute i onda sve ponovite još jednom.


Y podizanje

Legnite na pod s rukama potpuno ispruženima iznad glave, udaljenima pod kutem od 30 stupnjeva, tako da vam tijelo izgleda kao slovo Y. Dlanovi su okrenuti jedan prema drugom, tako da su palčevi okrenuti uvis. Dignite ruke koliko god možete, a da vam je ugodno. To je jedno ponavljanje.

T podizanje

U istom ste položaju kao i prije samo su vam sada ruke pod pravim kutem u odnosu na tijelo, odnosno izgledate kao slovo T. Palčevi su ponovo okrenuti prema gore, a vi pokušajte ruke dići koliko najviše možete. To je jedno ponavljanje.



I podizanje

Ovog puta ruke su ispružene ispred glave, tako da tijelo čini ravnu liniju od stopala do dlanova. Dlanovi su okrenuti jedan prema drugom, a palčevi uvis. Dignite ruke koliko god možete, a da vam je ugodno. To je jedno ponavljanje.

Ekstenzija leđa

Ovo je najefikasnija vježba za zatezanje donjih mišića leđa. Vježbu možete raditi na podu ili pilates lopti.

Legnite trbuhom na pod i stavite dlanove pod bradu ili iza na potiljak (naprednije). Stegnite trbušne mišiće i držite ih napetima tijekom vježbe. Zategnite leđne mišiće kako biste digli prsni koš nekoliko centimetara od poda (koliko ide). Zamislite da izdužujete torzo dok dižete prsa. Zadržite nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj. Napravite 1 do 3 seta po 10 do 16 ponavljavljanja. Kako biste dodali intenzitet, istovremeno dok dižete prsa, dižite i stopala s poda.


Izvor: www.womenshealthmag.com, exercise.about.com, zena.hr