Najbolja hrana za mozak i učenje

hrana za jelo, zdravlje, mozak, mozak, dotok krvi u mozak, inteligencija, pamet, čovjek, uspjeh u životu, inteligencija, koeficijent inteligencije, ljudi, krvna grupa, pamćenje, pamćenje, mozak, mozak, koeficijent inteligencije, inteligencija, planiranje, zdravlje, encefalitisa, meningoencefalitis, upala mozga

Neke su namirnice prozvane superhranom radi njihovog pogodovanja na mozak i organizam. Iako toga često niste svjesni, hrana koju unosite u svoje tijelo ima velik utjecaj na vaše mentalne sposobnosti. Ukoliko želite da vam mozak bolje radi i da budete uspješniji za vrijeme učenja i polaganja ispita, donosimo namirnice koje trebate jesti. 

Omega-3

Omega-3 masne kiseline blagotvorno djeluju na moždane stanice i pomažu u koncentraciji, a najčešće ih se može pronaći u ribi poput lososa ili tune, ali i u namirnicama poput lanenog ulja, oraha i jaja.

Antioksidansi

Starenjem se u naš krvotok osobađa sve više takozvanih slobodnih radikala koji polako, ali sigurno uništavaju stanice mozga. Protiv ovog procesa se ipak možet bori tako da jedete hranu bogatu antioksidansima. Ona uključuje rajčicu, češnjak, brokulu, mrkvu, špinat, cjelovite žitarice i slično.

Vitamini i minerali

Dovoljan izvor vitamina i minerala jest svježe voće i povrće, no vjerojatno ne stignete uvijek jesti na taj način. Kako biste to nadoknadili možete koristiti i multivitamine, no bolje da se na njih previše ne oslanjate jer nisu dovoljno kvaliteta i potpun izvor hranjivih tvari, piše Educentar.

Vlakna

Vlakna su vrlo bitna za pamćenje i koncentraciju jer reguliraju apsorpciju šećera, koji mozak treba dobivati postpuno, kako se ne bi opteretio. Kako biste osigurali vlakna u organizmu, jedite marelice, datulje, suhe šljive, brokulu, grašak, špinat, kivi, kruške...

Voda

Voda se možda i ne ubraja u hranu, ali je puna hranjivih tvari potrebnih mozgu kako bi ostao hidratiziran jer dehidracija umanjuje kognitivne sposobnosti i koncentraciju. Upravo zbog toga je važno piti minimalno osam čaša vode dnevno.

izvor: srednja.hr