Muškarci se od moždanog udara brže oporave, ali ranije obolijevaju

mozak
Žene su bile depresivnije i tjeskobnije, osjećale su bol i nemir, a pokretljivost im je bila ograničena.

No, studija je pokazala i kako danas puno više oboljelih preživi moždani udar nego što je to bilo prije 10 godina. Taj napredak se pripisuje poboljšanoj kvaliteti liječenja i prevenciji.

Znanstvenici s Wake Forest Baptist Medical Center, u Sjevernoj Karolini, promatrali su pacijenate koji su imali moždani udar ili prolazni ishemijski napad (TIA), poznat kao slabiji oblik moždanog udara.

Pri određivanju kvalitete života uzimala se u obzir pokretljivost, samopomoć, svakodnevne aktivnosti, depresija i anksioznost te bolovi koje su pacijenti trpili. Na te pojave su se puno češće žalile žene, ali je ta razlika bila najveća kod pacijenata starijih od 75 godina. Čak i nakon godinu dana, žene su imale više problema sa zdravljem nego muškarci, ali je razlika bila znatno manja.

Profesorica Cheryl Bushnell koja je vodila istraživanje kaže da je jedan od mogućih razloga sporijeg oporavka kod žena i taj što one imaju manje mišićne mase.

Neurologica Madina Kara s UK Stroke Association kaže kako se pretpostavlja da na žene starije od 65 godina utječe i to što najčešće žive same, pa im nedostaje adekvatne i potrebne podrške. Naime, primijećeno je da žene obolijevaju od moždanog udara u kasnijoj dobi nego muškarci, pa su im i šanse za prirodni oporavak smanjene.

S.P./bbc.co.uk