Muškarci, prijeti vam opasna bolest ako ne možete napraviti deset sklekova!

sklekovi

Muškarci koji ne mogu napraviti 10 sklekova u mnogo su većem riziku od srčanih bolesti ili moždanog udara, otkrilo je novo istraživanje. Istraživanje koje je proveo tim sa Sveučilišta Harvard pokušalo je utvrditi postoji li jednostavno mjerenje koje bi moglo ukazivati na srčano zdravlje osobe, piše Unilad.

- Sklekovi su brza i jednostavna mjera koja može biti koristan i objektivan alat za procjenu funkcionalne sposobnosti i rizika od kardiovaskularnih bolesti- kazali su sa Sveučilišta Harvard.

Budući da je tjelesna aktivnost vitalni pokazatelj zdravlja, osobito kardiovaskularnog, tim je promatrao vezu između sklekova i rizika od srčanih oboljenja. U istraživanju je korištena skupina od preko 1100 muškaraca, u dobi od 21 do 66 godina.

Istraživači su pronašli snažnu povezanost između sklekova i dugoročnog zdravlja, navodeći da postoje "značajne negativne asocijacije" između povećanja kapaciteta sklekova i kardiovaskularnog zdravlja. Drugim riječima, što više sklekova netko može učiniti, to je manje izložen srčanim problemima. Istraživanje je pokazalo da ako muškarac u zadanom vremenu može napraviti 40 ili više sklekova, nalazi se u 97% smanjenom riziku od kardiovaskularnih bolesti.