Muškarci kraće žive od žena zbog cigareta

Rasprave o uzrocima zbog kojih žene žive dulje od muškaraca, napose u razvijenim europskim zemljama, ne jenjaju, premda je utvrđeno da je pušenje važan čimbenik u toj razlici, ističu autori studije objavljene u utorak u specijaliziranom časopisu Tobacco Control, piše Hina.

Kako se navodi u studiji, pušenje je odgovorno za 40 do 60 posto razlike u dugovječnosti. Kao uzrok se spominju i biološki uzroci, te činjenica da se žene više brinu za zdravlje od muškaraca.

Ekipa Gerryja McCartneyja koristila je podatke Svjetske zdravstvene organizacije o stopi smrtnosti muškaraca i žena bez obzira na uzrok i s obzirom na pušenje i alkoholizam, u 30 europskih zemalja za 2005.

Većina zemalja u kojima je razlika u dugovječnosti muškaraca i žena velika, nalazi se u istočnoj Europi. Znatne razlike su i u Belgiji, Španjolskoj, Francuskoj, Finskoj i Portugalu.

Autori navode da se 40 do 60 posto te razlike može pripisati pušenju, a dodatnih 20 posto alkoholizmu. Oni dodaju da bi radikalne promjene u potrošnji cigareta u narednim desetljećima trebale utjecati na smanjenje razlike u smrtnosti među spolovima.