Muškarci, jedite ove četiri namirnice i žene će vas salijetati

sex muškarci, muškarac žena, muškarci, žene, veza, muškarci, zanimanja, seks, muškarci, zdravlje
Taj ugledni američki popularno-znanstveno časopis osvrće se na nekoliko studija objavljenih prošle godine koje ukazuju da određene vrste hrane povećavaju mušku privlačnost.
Za zdravlje

Da je češnjak dobar za zdravlje, zna se već dugo. No, međunarodna skupina znanstvenika s Karlova sveučilišta u Pragu i škotskog Stirlinga objavila je u časopisu Appetite seriju eksperimenata što su pokazali da je miris znoja muškaraca koji jedu češnjak ženama iznimno privlačan. U jednom od eksperimenata sudjelovala su 42 muškarca podijeljena u tri grupe: prva je jela sirovi češnjak, druga češnjak u kapsulama, a treća uopće nije jela češnjak. Pritom su svi ispitanici ispod pazuha 12 sati nosili pamučne jastučiće koje su zatim znanstvenici dali osamdesetak žena na "njušenje". One bi zatim na osnovi mirisa ocjenjivale muškost i atraktivnost ispitanika. Pokazalo se da je miris muškaraca koji su konzumirali barem četiri češnja ili jednu kapsulu ekstrakta od češnjaka ženama bio privlačniji nego miris ispitanika koji nisu jeli češnjak.

Evolucija je ključ

Znanstvenici za to nude evolucijsko objašnjenje. - Kako češnjak povećava razinu antioksidanasa, djeluje kao stimulans imunološkog i kardiovaskularnog sustava te ima antitumorska svojstva, vjerojatno je da su preferencije u izboru mirisa oblikovane seksualnom selekcijom - tvrdi psiholog Craig Roberts sa Sveučilišta Stirling i jedan od autora istraživanja. Drugim riječima, ženama miris češnjaka u muškom znoju sugerira da je riječ o zdravom i potentnom mužjaku. Ipak, u želji da povećaju svoju atraktivnost među ženama muškarci ne bi trebali pretjerivati s konzumacijom češnjaka jer njihov dah, za razliku od znoja, sigurno neće djelovati kao afrodizijak - no, za očekivati je da to muškarci znaju, iako se često u tramvaju osjeti da nekima to je nekim to i dalje ozbiljna nepoznanica.

- Miris znoja muškaraca ženi može poslužiti kao putokaz u potrazi za zdravim partnerom - ustvrdio je psiholog Ian Stephen sa Sveučilišta Macquarie u Sydneyju koji je vodio ovo istraživanje.

ČEŠNJAK

Njegov miris u znoju potvrđuje da je riječ o zdravom i potentnom muškarcu

BUNDEVA

Posebno pozitivan utjecaj na žene ima ako se jede kao pita

MRKVA

Bogata je karotenoidom čiji je miris ženama vrlo mio

MARELICA

Smatra se da ovo vrlo zdravo voće ima miris koji je privlačniji od mnogih parfema.

Jutarnji list