Muškarci bi umrli da dožive ženski orgazam

Naime, tokom orgazma u seksualnom odnosu je moguće izmjeriti takozvane teta valove. Ovi valovi uzrokuju osjećaj "trkačke groznice", to jest euforiju koju su iskusili pojedini maratonci.

Cijeli ženski mozak tokom orgazma emitira 10 puta jače teta valove nego tokom muškog vrhunca. Dakle, ako su teta valovi indikator jačine orgazma, onda žene doživljavaju vrhunac koji muški mozak nikako ne bi mogao izdržati.

Možda je pomalo surovo reći, ali je istina da ukoliko bi jačina ženskog orgazma bila puštena kroz muški mozak, postojala bi velika šansa da ih ovaj šok ubije. Baš iz tog razloga je za sada nemoguće izvršiti eksperiment na muškom dijelu populacije.

Doktora Kanecka nije zaustavila činjenica da muškarci nikada neće postati žene i pokušao se osloniti na iskustvo onih koji su se podvrgli promjeni spola (bilo da su u pitanju žene rođene s muškim mozgom ili obrnuto). Na taj način je objasnio zadovoljstvo koje žene osjećaju.

Postoji jaka veza između živčanih transmitera koji se zovu dopamini i osjećaja zadovoljstva. Uzbuđenje ubrzava puls, tjera nam krv u lice od čega postajemo crveni, a oči se cakle od efekta dopamina. Ako bi bilo moguće odrediti razinu dopamina u tijelu, bilo bi moguće mjeriti i koliko je žensko zadovoljstvo. Za sada je to nemoguće.

Baš zbog toga što je još neostvarljivo izmjeriti kako se partner osjeća. Psiholozi preporučuju komunikaciju i zajedničko nalaženje aktivnosti od kojih će se oba partnera osjećati bolje.
 
Zanimljivosti o ženskom vrhuncu

Većini žena je potrebno oko 20 minuta klitoralne stimulacije da bi dostigle orgazam.
Psihoterapija, terapije testosteronom i ginko biloba pomažu kod izostanka vrhunca.
Neki znanstvenici vjeruju da ženski orgazam povećava mogućnost začeća.
Orgazam smanjuje bolove, menstrualne grčeve i umanjuje stres.

Broj1.hr