Muče vas urinarne infekcije? Stručnjaci otkrili zašto one nisu bezazlene

urinarna infekcija
Znanstvenici su upozorili kako pacijenti s urinarnim infekcijama imali tri puta veće šanse da će doživjeti ishemijski moždani udar u roku od 30 dana nakon što su ‘pokupili' bakteriju.

Ishemijski moždani udar nastaje kada krvni ugrušak blokira protok krvi i kisika do mozga, a to je najčešći oblik moždanog udara. Stručnjaci ne mogu sa sigurnošću tvrditi da infekcije uzrokuju moždane udare, ali istraživači kažu kako infekcija povećava upalu u arterijama i može doprinijeti stvaranju krvnih ugrušaka, piše Daily Mail.

Utvrđeno je da nekoliko drugih infekcija povećava rizik od moždanog udara, uključujući septikemiju, abdominalne, kožne i respiratorne bakterije.

Znanstvenici su analizirali podatke 190.000 pacijenata koji su doživjeli moždani udar u New Yorku u razdoblju od 2006. do 2013. godine.

- Zdravstveni sustav mora postati svjestan toga da moždani udar može biti povezan s infekcijama. Zbog toga liječnici trebaju dobro proučiti posljednje tjedne prije nego što je pacijent doživio moždani udar kako bi utvrdili moguće uzroke - rekao je dr. Mandip Dhamoon, jedan od autora istraživanja.