Mostarci zdravi!

zdravlje, KBC Mostar, gripa, zdravlje, prehlada, gripa, gripa, Nova gripa, alergij, Simptomi alergije, alergija, proljetna alergija, Nova gripa, gripa, viroza, gripa, Gripa H3N8, Nova gripa, svinjska gripa, ptičja gripa
Virus H3N2

Pročelnik Klinike za infektivne bolesti KB-a Mostar dr. Ivo Curić je kazao kako je bitno da većeg broja oboljelih od gripe nema.

- Imamo nekoliko sporadičnih slučajeva, ali ništa alarmantno. U odnosu na prošlu godinu, kad smo imali oboljelih i u jedanaestom mjesecu, ova godina je puno mirnija. No, gripa je nepredvidiva. S druge stane, bitno je da virusa H1N1 nema, nestao je, a u igri je samo virus H3N2, a on je sastavni dio cjepiva, kazao je dr. Curić dodavši kako se virus gripe može javiti i do mjeseca travnja.

I na Higijensko-epidemiološkoj službi RMC-a "Dr. Safet Mujić" situacija je mirna. Šef spomenutog odjela dr. Nermin Avdić je kazao kako na svu sreću još nema zabilježenih slučajeva gripe.

- Gripe još uvijek nema. Hladno vrijeme očito pogoduje smanjenju oboljelih jer virusima ne pogoduju ovakve hladnoće, kazao je dr. Avdić.
Pored respiratornih oboljenja, u ambulantama i domovima zdravlja posljednjih dana zabilježen je broj pacijenata koji traže liječničku pomoć zbog želučanih tegoba praćenih proljevom i povraćanjem. Kad su u pitanju želučana oboljenja, liječnici navode kako s obzirom na broj prijavljenih slučaja situacija nije zabrinjavajuća.
- Kod nas nismo imali većih prijava želučanih oboljenja, a koliko doznajem, takvih slučajeva nije bilo ni na infektivnom, kazao je dr. Avdić. Isto je kazao i dr. Curić kazavši kako su želučana oboljenja češća ljeti, no ima ih i u zimskim mjesecima.
- Broj oboljelih od virusnih želučanih oboljenja je kao i uvijek, u granicama normale i u razmjeru prethodnih godina. Nema nikakvog razloga za zabrinutost, kazao je dr. Curić.

Liječnici navode kako se od želučanih virusnih oboljenja, ukoliko se radi o blažim simptomima, bolesnici uz dijetu liječe sami. No, ukoliko povraćanje i proljev praćeni visokom temperaturom potraju više dana, potrebno se javiti liječniku. Kako bi se smanjio rizik od zaraze, napominju liječnici, potrebno je pridržavati se općih higijenskih mjera zaštite.

Voditi računa o higijeni

Kad je u pitanju prevencija od gripoznih oboljenja, liječnici savjetuju kako cjepivo protiv gripe i dalje ostaje kao mjera koja se preporučuje osobito ugroženim kategorijama kao što su kronični bolesnici te umirovljenici.

Bitno je izbjegavati skupove, zagušljivost i zadimljenost, voditi računa o respiratornoj higijeni budući da je riječ o kapljičnoj infekciji, koja se prenosi posredno. To podrazumijeva podizanje higijensko-dijabetesnog standarda, što znači kvalitetnija laganija i vitaminizirana hrana, jako je bitna osobna higijena, odlaganje maramica, te posebno pranje ruku.

Ukoliko se razbolimo, napominju liječnici, bitno je gripu preležati, ostati kući i odmarati, kako zbog vlastitog zdravlja, tako i zbog zdravlja drugih ljudi kako se virus ne bi širio dalje.

izvor: Dnevni list