Mostar: Pacijent sa škarama u trbuhu-Operirao me je doktor Ben, ali njega najmanje krivim

Klinička bolnica Mostar
Potvrdio je to za Dnevni list pacijent Alen Papac (38), koji je proživio pravu dramu nakon te liječničke pogreške koja ga je zamalo napravila invalidom i koja mu je prouzročila devet godina patnje.

''Da, operirao me je doktor Ben, a škare su u meni bile punih devet godina'', iznio je Papac pomalo nevjerojatnu činjenicu.
Međutim, Papac je odmah kazao da doktora Bena smatra najmanje krivim za to što mu se dogodilo, jer je ključnu pogrešku napravio netko od Benovog tima tko je bio zadužen za čišćenje organizma od krvi i za šivanje.

''Ben je svoj dio posla odradio dobro, ali nakon njega je netko od njegovih asistenata, kojeg je on zadužio da me ‘završi’, učinio pogrešku. Logičan slijed događaja je da se pacijent očisti od krvi, da se zašije, da se kirurški instrumenti prebroje i dezinficiraju. Očito, taj dio posla nije urađen kako treba'', izjavio je Papac koji se danas, nakon toliko godina, konačno osjeća dobro.

Agonija od 2003.


Agonija je započela još 2003. godine kada je Papac zbog čira na želucu završio na operacijskom stolu u SKB-u Mostar, nakon koje je imao česte bolove u želucu.

Razlog njegovih čestih zdravstvenih tegoba liječnici su otkrili tek u studenome 2012. godine i to na pregledu nevezanom za želudac.
''Imao sam nesnošljiv konstantan kašalj, kojeg se nikako nisam mogao riješiti. Na kraju sam otišao na CT pluća i doživio šok. Na snimci su se vidjele škare duge 12 centimetar'', rekao je Papac za Dnevni list.

Konačno zdrav


Petnaest dana poslije Papac je morao ponovno na operaciju. Tada su mu konačno izvadili škare i četrdeset dana je ležao u bolnici. Oporavak je trajao nekoliko mjeseci, u međuvremenu se Papac odlučio na tužbu, ali proces još nije počeo.

Dnevni list je još početkom 2013. u tri navrata nastojao od Uprave SKB-a Mostar dobiti više informacija o ovom skandaloznom slučaju, međutim, sve do lipnja 2014. nismo dobili apsolutno nikakav odgovor.

U ponedjeljak su dobili kratku izjavu sljedećeg sadržaja:
''Prema našim saznanjima, u tijeku je sudski postupak koji je pokrenuo pacijent A. P. Za vrijeme trajanja istog nismo u mogućnosti komentirati niti davati izjave vezane uz navedeni predmet''.

Uredna zdravstvena knjižica


Ono što se u liječničkim kuloarima moglo čuti jest to da pacijent nije bio zdravstveno osiguran te da je s bolnicom postigao dogovor da neće podnijeti tužbu ukoliko za drugu operaciju ne bude snosio troškove. Međutim, Papac je to u razgovoru za Dnevni list demantirao.