FOTO  Mostar: Nova operativna metoda Artroskopske stabilizacije ramena izvedena u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar

SKB Mostar, operacija

...minimalno invazivnu operaciju koja će, uz artroskopske operacije koljena i nožnog zgloba, postati standardni dio operativnog programa Klinike za ortopediju SKB Mostar.

Dvije operacije je izveo tim Klinike za ortopediju pod vodstvom dr. sc. Makija Grle u suradnji s vrhunskim stručnjakom na ovome polju doc. dr. sc. Mladenom Miškulinom, dr. med. iz Bolnice Sveti Duh Zagreb.
Doc. Mladen Miškulin, subspecijalist artroskopske kirurgije, uvelike je pomogao uvođenju ove nove metode u SKB Mostar.

„Ova metoda je puno egzaktnija nego bilo koja „otvorena" metoda iz prošlosti. Može se obratiti pažnja na sve strukture jer nema limita u pregledu zgloba. Ukoliko je dobro izvedena, uspješnost metode je preko 98%, a osim što je estetski prihvatljiva garantira, ne samo malu postoperativnu bol već izuzetnu malu kiruršku traumu. Oporavak je ubrzan.", istaknuo je doc. Miškulin.
Inače, artroskopska kirurgija na Klinici za ortopediju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar uvedena je prije od prilike 15 godina s dolaskom dr. Gorana More sa specijalizacije.

Od tada se razvija artroskopska kirurgija na Klinici za ortopediju SKB Mostar, primarno artroskopije koljena. „Edukacijski period sam proveo na više kadaverskih tečajeva što je jedna iznimno kvalitetna edukacija, gdje mladi kirurzi u pratnji vrhunskih stručnjaka mogu stjecati nova praktična znanja. U veljači 2015. godine boravio sam, kao stipendist Europske artroskopsko- traumatološke udruge ESK u Lisabonu gdje sam tri tjedna intenzivno praktično učio ovu tehniku.", kazao je dr. Grle i zahvalio kolegi iz Zagreba.

„Želja nam je da se u budućnosti usavršimo te da i druge kolege prate ovo usavršavanje. Imamo priliku naučiti nove tehnike koje će se standardizirati kao dio operativnog programa Klinike za ortopediju SKB Mostar," dodao je dr.Grle.

Ravnatelj SKB Mostar prof. Ante Kvesić, dr. med. i pročelnika Klinike za ortopediju prof. Zdenko Ostojić, dr. med. osigurali su uvjete za kontinuiranu edukaciju medicinskih djelatnika, što je rezultiralo i uvođenjem suvremenih medicinskih metoda, koje su dosad
rađene samo u velikim svjetskim medicinskim centrima.