FOTO  Mostar: Članice udruge Nordijsko hodanje - zdrav korak u parku Zrinjevac

nordijsko hodanje, Mostar, zdrav korak

Članice udruge okupile se jučer u Parku Zrinjevac u Mostaru. Pitali smo predsjednicu udruge koliko se često okupljaju?

"Čim smo registrirali udrugu bio nam je cilj promoviranje hodanja što i činimo. U početku je to bilo stidljivo, imali smo nekih 20 članova, sada se to proširilo na 80, ali ne mogu svi uvijek doći, ali 30-40 nas je uvijek aktivno. Mi hodamo gdje god ima ravnih površina jer nordijsko za razliku od planinarskog zahtijeva ravno hodanje koje nije obično hodanje i to smo morali učiti na Kineziološkom fakultetu. Stručnjaci su nas naučili tim prvim koracima,  nordijsko hodanje je kod nas još u povojima, ali iz dana u dan je sve više popularno jer je to najbrži fitnes koji se održava u prirodi. Nordijsko hodanje je popularno jer nema dobnih granica, nema nekih velikih troškova i samo morate imati štapove za hodanje. Štapovi imaju ulogu da se pravilno hoda i da se pravilno drži tijelo i nordisjko hodanje je aktivnost koje služi za psiho fizičko zdravlje", rekla je Smilja Crnogarac predsjednica udruge.

O udruzi i nordijskom hodanju par rečenica rekla je i Ana Blažević.

"Nas nikada kiša ne ometa u aktivnostima i valjda zbog našeg pozitivnog stava kada mi god izađemo u prirodu kiša jednostavno stane. Tako je i danas nakon onog pljuska ovo idealno vrijeme za hodanje jer nije previše vruće. Zdrav korak je udruga koja promiče nordijsko hodanje. Udruga je osnovana u travnju 2014. godine na ideju naše predsjednice Smilje Crnogorac koja nas sve ove godine održava, animira i pokreće. Naše članice su većinom žene različitih dobnih skupina. Nordijsko hodanje nije ograničeno samo na žene i na određenu dob i njime se može baviti svatko tko može hodati".

Koji tereni su pogodni za vaše aktivnosti?

"Najpogodniji tereni za aktivnosti su ono od 5 do 10 posto nagiba. To je lagano hodanje bez nekolog velikog opterećenja i njom se pokreće cijeli kardiovaskularni sustav i dolazite u stanje kada kroz hodanje osjetite kako krv normalno kola kroz tijelo i kako vam se svi mišići aktiviraju i tu upravo štapovi imaju važnu ulogu u držanju tijela".

Kako Vam se mogu priključiti novi članovi?

"Mogu se priključiti preko naše udruge, a nordijskim hodanjem mogu se baviti i oni koji nisu članovi udruge. Dovoljno vam je nabaviti štapove i imati par prijatelja koji žele hodati i slobodno krenite. Bit je da se pokrenete i odmaknete od računara. Mi sada imamo osamdesetak aktivnih članica i to je jedna lijepa brojka, a nadam se da će nas biti i više i mi smo za sve otvoreni", rekla je za kraj Ana Blažević članica udruge.