Mostar: Bešlić i Herceg otvorili obnovljeni Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti

1/4

Obnovljeni Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar svečano je otvoren u četvrtak...

...u Mostaru na istoj adresi na kojoj uspješno djeluje još od 1999. godine (Ulica Ante Starčevića 78).
U Centru, čija je obnova koštala 88.400 maraka, svakodnevno terapiju koristi oko 150 pacijenata. Centar ima 1000 registriranih ovisnika, bavi se prevencijom i liječenjem ovisnika o drogama, i to primarno heroinskih.
Prostorije Centra dugo su godina bile derutne, energetski neučinkovite, neprilagođene radu s invalidima i nisu zadovoljavale sigurnosne standarde, no zahvaljujući financijskoj podršci Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Grada Mostara, UNDP-a, te više donatora, kao i vlastitim sredstvima, Centar je prikupio svu potrebnu pomoć i realizirao cjelovitu obnovu prostorija.

Svečanim presijecanjem vrpce obnovljeni Centar otvorili su predsjednik Vlade HNŽ-a dr. Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji su izrazili zadovoljstvo rekonstrukcijom objekta te zahvalili svima koji su sudjelovali u projektu.
- Grad Mostar će u dogledno vrijeme tražiti još bolje rješenje za smještaj ovog Centra jer broj korisnika, kao i onih potencijalnih, jako je veliki i ovaj prostor nije dovoljan. Želja nam je da prevencijom smanjimo broj ovisnika i vjerujemo da ćemo ostvariti zajednički cilj, a to je imati zdravije društvo i brinuti se o svakom čovjeku - kazao je mostarski gradonačelnik.

Predsjednik županijske vlade Herceg kazao je kako su obnovom ovoga objekta stvoreni primjereniji uvjeti boravka korisnika kako i samih uposlenika.
- Pitanje ovisnosti u našem se društvu često imarginalizira i stigmatizira, a ovisnici se često i diskreditiraju. Na sreću, postoje ljudi koji su uistinu posvetili sebe da pomognu onima koji su pokleknuli pred jednim od, nažalost mnogobrojnih, poroka današnjeg društva. Postoje i institucije, kao što je ovaj centar, u kojima se kvalitetno, stručno i odgovorno, i iznad svega ljudski, brine o korisnicama - kazao je Herceg.
Ravnatelj Centra dr.Siniša Skočibušić ocijenio je kako su realiziranjem ovoga projekta u Centru osigurani preduvjeti za kvalitetan rad s pacijentima s područja Grada Mostara i HNŽ-a te kako to sve uposlenike Centra obvezuje da rade još više i bolje.
- Timski rad je ključ uspjeha stoga se želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli da dođe do obnove ovog prostora - kazao je Skočibušić.
Tijekom svečanosti otvaranja, prisutnima se obratio i predstavnik UNDP-a, rukovoditelj Klastera za socijalnu inkluziju Armin Sirćo koji je zahvalio na suradnji te izrazio zadovoljstvo što je prepoznata važnost ovog projekta. Inače, s pacijentima u Centru intenzivno od ponedjeljka do subote vrijedno radi šest liječnika, šest medicinskih sestara/tehničara, jedna socijalna i jedna administrativna radnica.