FOTO  Mostar: Bešlić i Herceg otvorili obnovljeni Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti

Nevenko Herceg, dr. sc. Nevenko Herceg, Ljubo Bešlić, centar za ovisnost

...u Mostaru na istoj adresi na kojoj uspješno djeluje još od 1999. godine (Ulica Ante Starčevića 78).
U Centru, čija je obnova koštala 88.400 maraka, svakodnevno terapiju koristi oko 150 pacijenata. Centar ima 1000 registriranih ovisnika, bavi se prevencijom i liječenjem ovisnika o drogama, i to primarno heroinskih.
Prostorije Centra dugo su godina bile derutne, energetski neučinkovite, neprilagođene radu s invalidima i nisu zadovoljavale sigurnosne standarde, no zahvaljujući financijskoj podršci Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Grada Mostara, UNDP-a, te više donatora, kao i vlastitim sredstvima, Centar je prikupio svu potrebnu pomoć i realizirao cjelovitu obnovu prostorija.

Svečanim presijecanjem vrpce obnovljeni Centar otvorili su predsjednik Vlade HNŽ-a dr. Nevenko Herceg i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić koji su izrazili zadovoljstvo rekonstrukcijom objekta te zahvalili svima koji su sudjelovali u projektu.
- Grad Mostar će u dogledno vrijeme tražiti još bolje rješenje za smještaj ovog Centra jer broj korisnika, kao i onih potencijalnih, jako je veliki i ovaj prostor nije dovoljan. Želja nam je da prevencijom smanjimo broj ovisnika i vjerujemo da ćemo ostvariti zajednički cilj, a to je imati zdravije društvo i brinuti se o svakom čovjeku - kazao je mostarski gradonačelnik.

Predsjednik županijske vlade Herceg kazao je kako su obnovom ovoga objekta stvoreni primjereniji uvjeti boravka korisnika kako i samih uposlenika.
- Pitanje ovisnosti u našem se društvu često imarginalizira i stigmatizira, a ovisnici se često i diskreditiraju. Na sreću, postoje ljudi koji su uistinu posvetili sebe da pomognu onima koji su pokleknuli pred jednim od, nažalost mnogobrojnih, poroka današnjeg društva. Postoje i institucije, kao što je ovaj centar, u kojima se kvalitetno, stručno i odgovorno, i iznad svega ljudski, brine o korisnicama - kazao je Herceg.
Ravnatelj Centra dr.Siniša Skočibušić ocijenio je kako su realiziranjem ovoga projekta u Centru osigurani preduvjeti za kvalitetan rad s pacijentima s područja Grada Mostara i HNŽ-a te kako to sve uposlenike Centra obvezuje da rade još više i bolje.
- Timski rad je ključ uspjeha stoga se želim zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli da dođe do obnove ovog prostora - kazao je Skočibušić.
Tijekom svečanosti otvaranja, prisutnima se obratio i predstavnik UNDP-a, rukovoditelj Klastera za socijalnu inkluziju Armin Sirćo koji je zahvalio na suradnji te izrazio zadovoljstvo što je prepoznata važnost ovog projekta. Inače, s pacijentima u Centru intenzivno od ponedjeljka do subote vrijedno radi šest liječnika, šest medicinskih sestara/tehničara, jedna socijalna i jedna administrativna radnica.