Mogući negativni učinci konzumacije grožđa

No postoji nekoliko mogućih negativnih učinaka konzumacije grožđa.

Mogući problemi s grožđem:

Pesticidi

Američka okoliša radna skupina EWG, upozorava da su pesticidi u voću, pa i grožđu, povezani s nekoliko štetnih učinaka, uključujući rak, neravnotežu hormona i poremećaj rada mozga. EWG uvrštava grožđe među sedam namirnica koje su obično najviše kontaminirane pesticidima. Istina, napominju da koristi od prehrane koja uključuje razno voće i povrće nadmašuju rizik od izloženosti pesticidima. Pa ipak preporučuju kupnju organske sorte grožđa.

Alergije

Alergije na grožđe su veoma rijetke, ali ipak nisu izmišljotina. U časopisu Annals of Allergy iz 2005. je opisan slučaj anafilaktičke reakcije na grožđe. Pacijent, 28-godišnja žena, je doživjela niz simptoma - uključujući osip, vrtoglavicu i oticanje lica i dišnih puteva - nakon što je u više navrata jela bijelo grožđe. Njena reakcija je bila toliko jaka da je bio potreban hitan medicinski tretman. Ispitivanje je potvrdilo da je grožđe bilo okidač alergije.

Interakcije s antidepresivima - MAOI lijekovima

Vrsta antidepresiva poznatih pod naziv kao inhibitori monoaminooksidaze, ili MAOI, mogu doći u interakciju s određenom hranom i povećati krvni tlak. Kemijski spoj u hrani koja može biti okidač potencijalno opasnog djelovanja naziva se tiramina, a nalazi se prvenstveno u sirevima i fermentiranim namirnicama. Njujorški državni zavod za alkohol navodi grožđe kao jedan od prehrambenih izvora tiramina koji mogu izazvati komplikacije s MAOI. Međutim, neki stručnjaci tvrde da je razina tiramina u grožđu nemjerljiva. Ako uzimate MAOI, posavjetujte se s liječnikom kako bi saznali da li biste trebali izbjegavati grožđe i druge namirnice.

Laksativni učinci

Vlakna koja se nalaze u grožđu dolaze u dva oblika, topiva i netopiva. Topiva vlakna nalaze se u mekom djelu grožđa, a u probavnom traktu, tvori gel koji može potaknuti redovitu stolicu. Grožđe sadrži i netopiva vlakna koja djeluju poput pilinga i ubrzavaju kretanje hrane kroz probavni trakt. Ova vrsta vlakana djeluju kao prirodni laksativ, tako da veće količine grožđa mogu izazvati rijetke stolice ili nelagodu s probavom.