Mobitel vam može biti najbolji saveznik u izbjeljivanju zuba

zubi, mobitel
... a neke će sigurno obradovati vijest da mobilni telefoni mogu pomoći da izbijelimo zube. I ne, ne treba obrađivati fotografije...
Stomatolog Lance Vernon tvrdi da ćemo, ako se snimamo mobitelom dok peremo zube, to raditi temeljnije, piše Observer.

On je, u suradnji s nekoliko svojih kolega, proveo u Indiji malu studiju, kako bi ispitali može li nam snimanje mobilnim telefonom pomoći u efikasnijem pranju zuba.

Ukratko - možda.

Sasvim mala studija

Vernon i dvojica njegovih kolega proveli su malu studiju, kako bi utvrdili ima li uopće smisla dalje istraživati ovu temu.

Kao dio ove studije, indijski studenti stomatologije dobili su upute kako se pravilno peru zubi, a u iduća dva tjedna trebali su svojim telefonima napraviti pet snimaka na kojima se vidi kako peru zube.
Stomatolozi su zatim analizirali snimke i utvrdili da postoje promjene u kvaliteti i načinu pranja zuba.
Te promjene, kažu stručnjaci, možda ukazuju na to da su sudionici studije pokušavali stvoriti novu naviku, gotovo su se ponašali kao da ih netko gleda dok su se snimali.

Mehanički posao

Stomatolozi su došli na ovu ideju misleći da će sudionici, snimajući se, postati svjesniji koliko temeljno peru zube pa će tom "zadatku" pristupati temeljnije.

Poanta je, ističu stručnjaci, u tome što uglavnom ne razmišljamo dok peremo zube, ne razmišljamo o načinu na koji to radimo, već taj "posao" obavljamo mehanički.

Snimanje je dobar način da se natjeramo da pažljivije, detaljnije peremo zube, a kranji rezultat će svakako biti bjelji i zdraviji zubi.