Mjesecima pila 3 šalice zelenog čaja na dan, evo što joj se dogodilo

bol u stomaku
Djevojka se prijavila u bolnicu s vrtoglavicom, glavoboljom i bolovima u želucu te mučninom. Doktor je mislio da ima infekciju urinarnog trakta i poslao je kući s antibiotikom. Nakon dvije doze, simptomi su se pogoršali pa je otišla ponovno u bolnicu. Dotad je već dobila i žuticu, a liječnici su počeli shvaćati da je riječ o bolesti jetara. Posumnjali su na hepatitis, no 16-godišnjakinja je odgovorno tvrdila da ne pije alkohol i ne uzima droge. Nije putovala u inozemstvo, nikad nije primila ni transfuziju.

Kada su je doktori ponovno upitali što je konzumirala, djevojka je priznala da je naručivala kineski zeleni čaj preko interneta te je na taj način pokušala izgubiti kilograme. Nekoliko mjeseci pila je tri šalice na dan. Nije imala pojma što zapravo pije jer je većina sastojaka navedena na kineskom. Liječnici su joj odmah naredili da prestane s čajem te joj dali lijekove i infuzije, nakon čega joj se stanje popravilo.

Pronađen je sastojak "camellia sinensis", od kojeg se radio čaj, a koji je prouzročio hepatitis. Nakon kratkog boravka u bolnici, djevojka je puštena na kućnu njegu, a nakon dva mjeseca njena jetra su u normalnom stanju. Zeleni čaj je već prije povezivan s bolestima jetre, stoga ga ne bi trebalo nekontrolirano konzumirati - upozoravaju liječnici. Naravno, ne treba kriviti sam čaj, već pesticide i sastojke koji bi trebali utjecati na gubitak težine u korisnika.

vecernji.ba