Mit ili istina: Hoćete li se razboljeti ako izađete mokre kose?

tuširanje, pranje kose, kosa, tuširanje, Ljekovita kupka, topla  kupka, hladna kupka, Kupka

Niske temperature mogu na koži izazvati perutanje i svrbež, iritaciju, a posljedice niskih temperatura i loše njege, trpit će i vaša kosa.

No, prvo da razjasnimo jedan od najčešćihg mitova kada je riječ o kosi. Još od malena mnogi su od nas slušali kako nikako ne smijemo izići vani mokre kose. Bilo je tu stravičnih priča koje bi nas trebale spriječiti u tom naumu, poput onih da riskiramo "izljev krvi na mozak", "upalu mozga", ali i pluća i sl...

Stručnjaci tvrde kako je riječ o mitu i vjerojatno nećete "zaraditi" niti prehladu", no ipak postoji dobar razlog da ne izlazite mokre kose u zimskim mjesecima.

"Razmislite logično, voda se smrzava, a smrznut će se i na vašoj kosi ako izlazite kada je temperatura dovoljno niska za smrzavanje. Tada će se pojaviti kristali na vašoj kosi i polomit će vlasi", pojašnjava stručnjakinja za kosu Jehnna Mahoneyat Kennaland.

"Drugim riječima, kosa vam se može smrznuti i polomiti. "

Osim toga, doznajte što biste još trebali znati o njezi kose ove zime (ali i svake iduće)...

Proizvodi za kovrčavu kosu

Koristite proizvode namijenje kovrčavoj kosi jer sadrže više hidratacije i zaštitnih komponenti. Ako imate ravnu i tanku kosu, svakako koristite manje količine ovakvih proizvoda.

Ne hranite kosu

Kosu biste trebali redovito tretirati s proizvodima s hranjivim sastojcima, poput maski. Tijekom zimskih mjeseci posebno je bitno nahraniti kosu i koristiti balzame, serume, ulja i sl.,

Perete kosu u prevrućoj vodi

Vruća voda isušuje kožu, ali i kosu i svakako bi trebalo izbjegavati.

Prečesto pranje kose

Trebalo bi izbjegavati i prati kosu preučestalo. Tako ćete ukloniti prirodnu masnu zaštitu vlasišta, što može uzrokovati perutanje kože.

Ako imate ravnu kosu trebali biste je prati svaka dva do tri dana, baš kao i lagano valovitu. Kovrčavu kosu biste trebali prati svakih četiri do pet dana i jednom tjedno izrazito kovrčavu.