Mirko Miočić je optimist: Ponovno ću hodati i vratit se u ‘Potjeru’

Mirko Miočić, laž, smrt, Mirko Miočić, zdravlje, Mirko Miočić
Umjesto planiranog odlaska na kućnu njegu Miočić leži u zagrebačkoj bolnici u Dubravi.

- Mirko je bio na još jednoj operaciji i liječnici čine sve što mogu da se moj brat oporavi. U bolnici će morati ostati još barem mjesec dana - kaže Miočićev brat Marijan .

Terapija kisikom

Čuveni kvizoman Mirko došao je u Zagreb prije desetak dana. U zadarskoj bolnici su mu u proteklih mjesec dana zbog komplikacija izazvanih dijabetesom na jednoj nozi amputirali potkoljenicu, a na drugoj stopalo. Sad je u Novoj bolnici u Dubravi gdje odlazi na tretmane u barokomoru. Ondje pacijentima daju 100-postotni kisik u prostoru u kojem je maksimalno povećan tlak kako bi se mogla povećati količina kisika koja se otopi u krvi.Na taj način u krvi se otopi i do dvadeset puta više kisika, odnosno stanice postaju značajno bogatije kisikom i time se brže oporavljaju.

Šali se na svoj račun

- Vedar je i oporavlja se polako. Kad je pročitao vijest da je izgubio životnu bitku koju je objavio dio medija, našalio na svoj račun. Pitao me: ‘Jesi čuo da sam umro?' - kaže Marijan. Dodaje da im nakon toga telefon nije prestajao zvoniti cijelu noć. Braći je jedino žao što se zbog toga uzbudila njihova majka koja ima 85 godina. Otkad je Mirko u bolnici, sva briga o njoj spala je na Marijana.

Mirko, doznajemo, nakon teških operacija ne gubi optimizam unatoč tome što je nepokretan. Obitelj i prijatelji dolaze mu u posjete, a zagrebačkom bolnicom kreće se u kolicima. Kad nije na terapiji, šali se s drugim bolesnicima u kafiću. Redovito čita novine, rješava križaljku i, naravno, gleda kvizove, a najradije 'Potjeru', koju je napustio početkom ožujka. Konzultirao se i s ortopedom oko nabavke proteza u kojima će učiti hodati na rehabilitaciji u toplicama.

- Jako volim Miočića. Nas dvojica se lijepo nadopunjujemo i ta suradnja će se sigurno nastaviti nakon nekoliko mjeseci kad se oporavi - kaže voditelj kviza Tarik Filipović (43).

Glumac i Miočić se već godinama susreću u kvizovima 'Tko želi biti milijunaš?', '1 protiv 100' i 'Sve u 7'. Filipović je Mirku najdraži voditelj, ali i dobar prijatelj s kojim se vidi kad god Tarik posjeti Zadar.

- Na pitanje kad ću se oženiti, uvijek odgovaram kao James Bond: ‘Nikad ne reci nikad!'. Iako sam već čovjek u godinama, tu mogućnost ne isključujem - rekao je Mirko o privatnom životu.

Godinama je u Zadru radio u izdavačkoj kući. Bio je urednik i lektor za povijesna i enciklopedijska izdanja. Otkaz je dobio 2009. godine. Proglasili su ga tehnološkim viškom te je završio na burzi i primao novčanu naknadu za nezaposlene.

Profesionalni kvizoman

U kvizu 'Tko želi biti milijunaš' Mirko je bio najpozivaniji 'džoker zovi'. Kako bi izbjegli da se u svakoj epizodi pojavljuje isti džoker, urednici kviza izmijenili su pravila pa je isti čovjek mogao natjecateljima pomoći tri puta u sezoni.

- Ja zaista nisam planirao postati profesionalni pomagač natjecateljima. Besplatno sam to radio prijateljima kojih zaista imam puno. Onda su se počeli javljati i nepoznati ljudi, a većina mi je u znak zahvalnosti honorirala moju pomoć - rekao je o svojem angažmanu u 'Milijunašu'.

Prvi put je nastupio u kvizu '3, 2, 1 - ali vrijedan' sa 17 godina. Proslavio se u 'Kviskoteci' pobijedivši 1982. godine, a u ukupnom poretku bio je treći najbolji igrač svih sezona.

24sata.hr