Menstrualne tegobe treba shvatiti ozbiljno

Menstrualni bolovi
Velika većina žena ima tu nesreću da jako dobro zna što su to menstrualni grčevi, a samo rijetke sretnice imaju sreću da nemaju pojma o kakvim to problemima ostatak svijeta bruji. Menstrualne grčeve ne voli nitko, izuzetno su bolni i neugodni i gotovo da nitko ne zna što napraviti kada nas uhvate, osim eventualno, popiti neke lijekove protiv bolova i čekati da prođu. No imate li grčeve toliko jake da vas spriječavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, morate znati da takvi grčevi nisu normalno stanje.

Prije nego krenete paničariti, postoji velika mogućnost da jednostavno imate niži prag tolerancije na bol ili bolnije menstruacije od nekakvog prosjeka, no svakako biste na menstrualne probleme trebali obratiti pozornost jer oni mogu ukazivati na endometriozu.

Inače, endometrioza je stanje za koje je karakteristično nalaženje i rast tkiva endometrija izvan maternice. Endometrioza može biti uzrokom bolnih grčeva, nelagode tijekom seksa, a najčešća komplikacija je neplodnost. Veliki problem endometrioze je taj što prije njezina otkrivanja mogu proći desetljeća, a može i nikada ne biti otkrivena. Neke studije govore kako 10% svih žena ima endometriozu, no većini nikada ne bude dijagnosticirana. Endometrioza se može liječiti, a iako ne mora dovesti do neželjenih posljedica poput neplodnosti, ukoliko je moguće, poželjno ju je otkriti na vrijeme. Iz tog vam razloga donosimo listu 'simptoma' na koju biste posebno trebali obratiti pozornost:

1. Bolan seks ili mokrenje, zatvor i grčevi ne muče vas isključivo u vrijeme menstruacije i PMS-a.

2. Grčevi su abnormalno jaki (dovoljno jaki da vas spriječe u obavljanju svakodnevnih aktivnosti).

3. Već neko vrijeme neuspješno pokušavate zanijeti.

4. Primjećujete li poboljšanje prilikom korištenja protuupalnih lijekova ili kontracepcijskih pilula, razmislite o laparoskopskom pregledu.