Masnoće od kojih ovisi vaše zdravlje

kokosovo ulje, farmaceutska industrija, antioksidansi, laurinska kiselina, antivirusno i antibakterijsko djelovanje, kokosovo ulje, zdrave masnoće, Riblje ulje, Ulje konoplje, Avokado, orah, blagodati, kokosovo ulje, biljna ulja, bademovo ulje, kokosovo ulje, kozmetologija, medicina, biljna medicina, lijek, kokosovo ulje, ulje, masnoća, kokosovo ulje
Izbjegavanje masnoća postalo je opsesija zagovornika zdravog života, no nisu sve masnoće nezdrave.

Ne bismo ih nikako trebali svrstati na istu crnu listu zajedno s masnoćama koje su nam zapravo nužne. Evo pet zdravih vrsta masnoća, koje su nam potrebne za funkcioniranje organizma.

Kokosovo ulje protiv virusa

Kokosovo ulje sadrži važnu masnu kiselinu koja se nalazi i u majčinom mlijeku i ima jako antivirusno djelovanje. Odlično je i za tiroidnu žlijezdu i ne diže razinu kolesterola kada se konzumira u prehrani bogatoj esencijalnim masnim kiselinama. Ovo ulje ima i antigljivična svojstva, pa je dobro i za sve koji pate od zaraze kandidom.
Riblje ulje

Riblje ulje sadrži omega-3 esencijalne masne kiseline koje su prema Američkoj udruzi za srce (American Heart Association) u kliničkim istraživanjima potvrđeno pokazale djelotvornost u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Riblje ulje je poznato i kao antidepresiv te po svom antiupalnom djelovanju. Ono štiti od Alzheimerove bolesti i od ADHD-a.
Ulje konoplje

Ono sadrži pun spektar aminokiselina, a osim toga je potpuno balansiran izvor esencijalnih masnih kiselina, pa je konoplja jedna od rijetkih biljaka koje su kompletan izvor proteina. Sadrži optimalan udio omega-3 i omega-6 kiselina, nužnih za zdrav imuni sustav, za zdravu kožu, kosu i nokte. Također prevenira srčane bolesti, visok krvni tlak, visoku razinu kolesterola, rak, artritis i mnoge druge bolesti. Ne treba zaboraviti ni da je važna za razvoj i funkciju mozga i živčanog sustava i za proizvodnju zdravih staničnih membrana.
Avokado

Samo jedan avokado sadrži do 22 g zdrave masnoće i 20 esencijalnih nutrijenata uključujući vlakna, kalij, vitamin E, B i folnu kiselinu. Avokado, zahvaljujući svojoj debeloj koži, upija neznatne količine pesticida, pa je i s te strane jedno od najsigurnijeg voća. Među ostalim prednostima, treba istaknuti i njegova antiupalna svojstva te svojstvo da ograničava i uništava stanice raka u usnoj šupljini.
Orah

Samo četvrt šalice oraha dnevno osigurat će vam do 95 posto preporučene doze omega-3 masnoće. Poznat je doprinos ulja oraha kod prevencije kardiovaskularnih i tumorskih bolesti, kod upalnih stanja i održavanja zdravlja mozga.

J. Sedlak