Maslačak kao lijek

Kada proljeće, s obiljem sunca i kiša, potakne bujnu vegetaciju, jedna od ljepših slika što ih priroda može oslikati je polje prepuno zlatnih glavica maslačka. Tako priroda veliča nevelik cvijetak koji dobro poznaju fitoterapeuti bez obzira na to pripadaju li europskom, kineskom ili ajurvedskom sustavu liječenja. A mene prve asocijacije na maslačak odvedu u djetinjstvo. Dobro se sjećam, moja je majka u rano proljeće vrlo često brala njegove mlade listove i od njih pripravljala ukusnu salatu. Ta ugodna gorčina pomiješana s aromom maslinova ulja i danas mi je omiljena gozba u kojoj sada, gledajući na nju okom ajurvede, uživam mnogo češće jer znam da joj pripadaju i mnoga ljekovita svojstva.
Koristan je i list i cvijet i plod

Lijepo je znati da možemo iskoristiti sve dijelove ove biljke. Cvijet treba brati kada je mlad i tek otvoren u rano proljeće, list beremo tijekom cijele godine, a korijen u jesen, kada se životne snage biljnoga svijeta povlače u dubinu i predaju se snazi utrobe zemlje.

Dok mu je cvijet jedan od najboljih izvora lecitina koji je dobar za mnogo toga, a ja ću izdvojiti jetru te djelovanje na memoriju i mentalni fokus, list osigurava obilje minerala i vitamina, u kojima prednjače vitamin C i vitamin A. Njega maslačak ima čak više od mrkve koja se ističe kao jedan od najboljih izvora A vitamina. Korijen mu pak sadržava tvari koje stimuliraju jetra i sprečavaju nagomilavanje kolesterola.
Čistač organizma (i kože)

Sve to govorim jer želim istaknuti kako je maslačak odličan u uklanjanju toksina i obnovitelj je našeg organizma. Može nam pomoći u radu i obnovi mnogih organa. On je u prvome redu izvanredan čistač jetre dok mu list, kao moćan diuretik, pomaže u bolestima bubrega i mokraćnim sustavom. Ajurveda ističe njegovo izvanredno djelovanje na krv pa ga preporučuje osobama s visokim masnoćama u krvi, ali i za održavanje tjelesne težine.

Žutica, hepatitis, ciroza jetre, žuč, žučni kamenci... sve su bolesti na koje maslačak dokazano odlično djeluje. Njegov utjecaj na jetra i izbacivanje toksina iz tijela doprinosi obnovi i jačanju organizma, što se može vidjeti i na koži, u prvom redu kod osoba koje imaju izražene akne.
Posebno dobar za rad ženskih organa

Osobno me najviše raduju studije o djelovanju u maslačka na fibrocistična tkiva, tkiva dojki te liječenje tumora i karcinoma jer na tom području naš sitni maslačak pokazuje velike rezultate. Rad jetara povezan je s razgradnjom hormona estrogena pa je utjecaj ove biljke na ženske hormone i reproduktivne organe velik. Stoga bih maslačak svakako preporučila ženama u predmenopauzi i menopauzi, osobito u kombinaciji s drugim ajurvedskim pripravcima za liječenje i ublažavanje ženskih tegoba.

sensaklub.hr