Marihuana povezana s rakom testisa

Američki istraživači upozorili su mlade muškarce koji povremeno uživaju u marihuani kako se izlažu dvostruko većem riziku od razvijanja karcinoma testisa, usporedno s muškarcima koji nikada ne konzumiraju ovu laku drogu. Točnije, riječ je o neseminomatounom karcinomu zametnih stanica testisa.

"Ovo je treće istraživanje koje pokazuje više nego dvostruki rizik za ovu posebno nepoželjnu podvrstu raka testisa u mlađih muškaraca koji uživaju marihuanu", tvrdi Victoria Cortessis sa Sveučilišta Južne Kalifornije, ujedno i voditeljica istraživanja. Dodala je kako se stopa slučajeva raka testisa neobjašnjivo povećala u posljednjih sto godina, što ovom otkriću dodatno daje na važnosti.

Zbog dobrih metoda liječenja, ova bolest ima visoku stopu izliječenih osoba, dok se procjenjuje kako svaki 5000. pacijent može od nje umrijeti. Smatra se da će jedan na 270 muškaraca oboljeti od raka testisa.

Stručnjaci nisu u potpunosti sigurni u prirodu veze između rekreativnog konzumiranja marihuane i ove vrste raka, a dodali su kako drugi faktori rizika uključuju nespuštene testise, pesticide i izloženost hormonima. 

Jedno od objašnjenja štetnog učinka trave na razvoj raka testisa može se pripisati promjeni učinka kemikalija kanabinoida.

Za njih se vjerovalo kako štite od raka testisa, no konzumacija marihuane može promijeniti njihovo djelovanje i povećati rizik od oboljenja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cancer.

izvor: ordinacija.hr