Manjak sna izaziva posljedice po zdravlje već za tjedan dana

... najviše utječe na metabolizam, ali i imunitet te sposobnost organizma da se nosi sa stresom. Zbog toga su ljudi koji premalo spavaju skloniji pretilosti, stresu i srčanim bolestima, piše Daily Mail.

Suprotno prihvaćenom vjerovanju da je premalo sna tijekom duljeg vremenskog razdoblja okidač za nastanak raznih bolesti, istraživači su analizom RNA volontera otkrili kako su posljedice nedostatka sna prisutne već nakon tjedan dana, prenose 24 sata.

Ispitanici su u tom razdoblju u prosjeku spavali oko 5,7 sati na noć, a zbog toga im je oslabio imunitet i više su žudjeli za ugljikohidratima, što je rezultiralo pojačanim unosom kalorija. Također, pamćenje i moć koncentracije volontera je bila slabija, a bili su skloniji negativnom razmišljanju, agresiji i nervozi.

- Ako je san poremećen, poremećen je i rad cijelog organizma. Iako se tijelo može prilagoditi na manje sna, spavanje kraće od šest sati na dan je krajnje nezdravo i izaziva brojne posljedice - zaključio je voditelj studije, profesor Derk-Jan Dijk.