Manjak ovog minerala ima teške posljedice

magnezij, tijelo, hrana, magnezij, posljedice

Magnezij je mineral s antioksidativnim svojstvima, a organizmu je potreban za razvoj i održavanje kostiju, zacjeljivanje rana, metabolizaciju ugljikohidrata, amino kiselina i kolesterola. Također jedan je od ključnih faktora kod apsorpcije vitamina B i C u organizmu i presudni je čimbenik kod zdravlja mozga.

-slabost
-mučnina
-povraćanje
-vrtoglavica
-oslabljeni sluh
-slaba kosa
-tanki i slabi nokti

Nedostatka magnezija se u ekstremnim slučajevima manifestira kroz:

-paralizu
-sljepoću
-neplodnost

Kako biste izbjegli nedostatak magnezija u organizmu, magazin HealthAliciousNess preporučuje uvođenje sljedeće hrane u svakodnevnu prehranu:

Orašasti plodovi i sjemenke - lješnjaci, brazilski orasi su hrana s najviše mangana, bogati su vitaminom E bakrom i magnezijem.

Cjelovite žitarice - smeđa riža, zobene pahuljice, kvinoja, bulgur i proso su žitarice pune magnezija koje smanjuju rizik od dijabetesa 2 stupnja, bolesti srca i određenih tipova raka.

Grahorice - grah, grašak, slanutak bob i leća su puni vlakna, vitamina C i magnezija.

Crni čaj - jedan od najlakših načina kako povećati dozu magnezija u tijelu jest dnevno popiti čašu pravog crnog čaja. Prednosti crnog čaja uključuju i pozitivan učinak na rad srca i kosti.

Špinat - šalica jednog od najzdravijih predstavnika lisnatog povrća uz magnezij ima 2 puta više od preporučene dnevne doze vitamina A i 6 puta više vitamina K.

Tofu i tempeh - ove uobičajene namirnice vegetarijanske kuhinje su zdravije nego što većina ljudi misli. Uz magnezij, tofu je izvrstan izvor kalcija, željeza i omega 3.

Morski plodovi - školjke, rakovi i riba je samo dio morskih plodova bogatih magnezijem. Uz magnezij dobar su izvor B vitamina, omege 3 i esencijalnih amino kiselina.

Izvor: 24sata.hr