Mandarina: Ukusna, a štiti zdravlje

mandarine, Neretva, tehnologija, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, voće, zima, nertvanska dolina, mandarina, mandarine, Dolina Neretve, mandarine, krijumčarenje, katastrofa, mandarine, Dolina Neretve, Dolina Neretve, mandarine, Rusija, mandarine, smanjuje rizik, bolest, preventiva, mandarine, zdravlje, blagodati, mandarine, pesticidi, otrov, mandarine, hladna krema, recept, Dolina Neretve, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, Metković, mandarina, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, mandarina, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, mandarine, zdraviji život, mandarine, zdravlje
Mandarine vam mogu dati i do 80 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Mandarina je izvor i narančastog karotenoida beta-kriptoksantina koji može značajno smanjiti rizik od pojave raka pluća. Studija objavljena u "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention" povezala je hranu bogatu kriptoksantinom sa smanjenim rizikom od pojave raka pluća za 37% kod pušača. Istraživanja koja se provode u Japanu pokazala su da sok od mandarine štiti oboljele od hepatitisa C i raka jetre.

Mandarine imaju i određeni udio vlakana koja, osim što doprinose snižavanju kolesterola, su korisna i za ublažavanje konstipacije, simptoma koji se javlja kod oboljelih od sindroma iritiranog debelog crijeva, daju osjećaj sitosti te na taj način pomažu u reguliranju težine. Mandarina ima relativno nizak glikemijski indeks, što znači da se prirodno prisutni šećer polako otpušta u krvi, stoga se mogu preporučiti kao međuobrok oboljelima od dijabetesa. Aromatično esencijalno ulje mandarine je prirodan antiseptik.

Hladna krema s mandarinama
Sastojci:

3 jaja
20 g maslaca
70 g šećera u prahu
1 dl soka od mandarina
kora mandarine

Priprema: Izradite žumance sa šećerom u prahu i maslacem. Postepeno dodavajte sok mandarina i mlijeko koje ste prethodno zagrijali. Aromatizirajte naribanom koricom mandarine. Dobro promiješajte kako se ne bi napravile grudice. Zagrijte u mikrovalnoj pećnici dva minuta i ostavite da se ohladi. Ukrasite koricom mandarine i poslužite s keksom.

nezavisne.com