Magična 'spavaća' dijeta: Gubite kilograme spavajući devet sati dnevno!

"Spavaća dijeta" mogla bi biti najbolje rješenje za genetsku tendenciju nakupljanja kilograma, tvrde znanstvenici. Ako spavate manje od sedam sati na dan to potiče djelovanje gena koji uzrokuju nakupljanje kilograma, dok više od devet sati sna na dan usporava djelovanje istih gena, piše Daily Mail.

Istraživanje je sprovedeno na više od 1000 parova blizanaca, jednojajčanih i dvojajčanih. Takvo proučavanje omogućilo je istraživačima da ustanove u kojoj je mjeri sklonost debljanju nasljedna, a u kojoj mjeri pod utjecajem vanjskih faktora. Za one koji su spavali manje od sedam sati na dan 70 posto promjena u kilaži uzrokovano je genetikom, ali za one koji su spavali više od devet sati genetika je na kilažu utjecala samo 32 posto.

Voditelj istraživanja, dr. Nathaniel Watson, izjavio je: "Rezultati ukazuju na to da kraće spavanje pruža bolje uvjete za pojačavanje djelovanja gena koji uzrokuju pretilost. Jednako tako, više sna čuva nas od debljine, umanjujući djelovanje gena koji to potiču". Također, nedostatak sna u modernom užurbanom društvu može utjecati na debljinu remeteći hormone i metabolizam.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Sleep".