Ljekovito: Šaka oraha na dan protiv bolesti srca, anemije...

orasi
Kad zamiriše nešto primamljivo iz kuhinje po čemu ćemo odmah znati da je Božić blizu, orasi ili neki drugi orašasti plodovi sigurno su među sastojcima. A zlatni plodovi još u svojim koštuničavim "košuljicama" jedan su od ukrasa bez kojih se nije moglo zamisliti ukrašeno božićno drvce ili lijepo postavljen stol.

To je zapravo mjesto koje tim plodovima i pripada i kad je riječ i o našem zdravlju, a ne samo u tradiciji. Mnoga su istraživanja pokazala da ljudi koji pojedu barem šaku koštuničava voća na dan višestruko smanjuju vjerojatnost da im se razviju bolesti srca, krvnih žila ili karcinom, a višestruko se povećava sposobnost pamćenja. Osim toga dokazano pomaže pri gubitku suvišnih kilograma i u borbi protiv kronične nesanice, piše 24sata.hr.

Orasi su puni omega-3 masnih kiselina koje povoljno djeluju na krvne žile i poboljšavaju pamćenje jer pomažu u razvoju više od tridesetak neurotransmitera za moždane funkcije. Smanjuju različite upale u organizmu i opuštaju krvne žile, što je jako važno onima koji imaju problema sa srcem jer smanjuju razine "lošega" kolesterola u krvi i rizik od razvijanja krvnog ugruška, a pomažu i protiv dijabetesa tipa 2.

Postoji teorija da oblik namirnice otkriva na koji organ najbolje djeluje. Kad je o orahu riječ, u njegovu vanjskom, oblom koštuničastom obliku mnogi prepoznaju srce, a polovica očišćena ploda nevjerojatno je nalik na mozak. Samo sedam oraha na dan, pokazalo je jedno istraživanje, pruža zaštitu od srčanih bolesti.

Od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najviše antioksidanata, zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Iako mnogi misle da su masni i debljaju, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti, koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti.