Ljekovito bilje: Stolisnik (hajdučka trava )

hajdučica, hajdučka trava, stolisnik, ljekovita biljka, Ljekovito djelovanje, problemi klimakterija, ljekovito bilje, savjeti, korisni savjeti
Još neka narodna imena za stolisnik su hajdučka trava, stoliska, kunica, sporiš, kostrešica, hajdučica, kostrijet, rmanj, romonika, stolistak i kunica.Stolisnik je ljekovita biljka bez koje je naš život nezamisliv. On je doduše najbolji pomoćnik kod mnogih teških bolesti, ali u prvom redu ta ljekovita biljka pomaže ženama.

Župnik Kneipp piše u svojim zapisima: "Mnoge bi si nedaće žene prištedjele kada bi s vremena na vrijeme posegnule za stolisnikom!" Bez obzira na to radi li se o mladoj djevojci sklonoj neredovitim menstruacijama ili starijoj ženi usred klimakterija, ili možda onoj koja je već prošla to razdoblje, za svaku, mladu ili staru, važno je da uvijek s vremena na vrijeme popije šalicu stolisnikova čaja. On u svakom pogledu djeluje samo najbolje na trbuh svake žene tako da za svoje zdravlje ona ne može učiniti ništa bolje no da prigodom šetnje šumom i poljanom nabere svežnjić svježega stolisnika. Raste u izobilju na livadama, uskim seoskim puteljcima, uz putove i na rubovima žitnih polja. Cvjetovi su bijeli do ružičasto-crveni, a na suncu mirišu oporim mirisom. Općenito cvjetove moramo brati po jakom suncu jer tada imaju najviše eterična ulja pa stoga i ljekovite moći.

Kod upale jajnika često već prva sjedeća kupka sa stolisnikom smanji bolove, upala postupno prestaje. Jednako su te kupke uspješne kod mokrenja u postelju starijih ljudi i djece kao i kod bijelog pranja. U tim slučajevima valja dodatno piti dvije šalice stolisnikova čaja dnevno. Kod spuštene maternice primjenjujemo također duže vrijeme stolisnikove sjedeće kupke, usto pijemo svakodnevno u gutljajima po četiri šalice vrkutina čaja te tinkturom rusomače masiramo od rodnice prema trbuhu.

Miomi nestanu ako duže vrijeme svakodnevno primjenjujemo stolisnikove sjedeće kupke sve dok liječnički nalaz ne bude negativan.

l u klimakteriju bi morala žena marljivo piti stolisnikov čaj. Prištedjet će joj unutarnji nemir i druge tegobe. Na zdravlje izvrsno djeluju i stolisnikove sjedeće kupke. Kod upale živaca na rukama i nogama su kupke za noge i ruke s dodatkom stolisnika posebno blagotvorne. Stolisnik valja ubrati po sunčanom vremenu oko podneva. Većinom te kupke pomažu već nakon prvi put, te sve boli nestanu.

U starim knjigama o bilju stolisnik je označen kao spas za sve teškoće, te ga zato možemo primijeniti i tamo gdje se čini da je zaludu svaki trud i muka. Svojom snagom u pročišćavanju krvi može iz tijela odagnati mnogu višegodišnju bolest. Moramo ga samo iskušati.

Nije općepoznato da stolisnik izravno i najbolje djeluje na koštanu srž, jer u njoj potiče tvorbu krvi. Tako pomaže kod oboljenja koštane srži, kod kojih ne pomaže ništa drugo, čak i kod koštanog apscesa, ako primijenimo kure s čajem, kupkama i masiranjem stolisnikovom tinkturom. Stolisnik je dobro sredstvo protiv krvarenja u pluća i može zajedno s iđirotom izliječiti rak pluća. Iđirotovo korijenje tijekom dana žvačemo, a ujutro i uvečer pijemo po jednu šalicu stolisnikova čaja, gutljaj po gutljaj. Kod krvarenja u želucu i jakih krvavih hemoroida kao i kod pritiska u želucu i jake žgaravice čaj pomaže vrlo brzo.

Kod prehlade, bolova u leđima i reumatičnih bolova valja piti što topliji stolisnikov čaj. Čaj podstiče pravilan rad bubrega, pojačava tek, uklanja nadimanje, želučane grčeve, jetrene smetnje, upale želučanog i crijevnog sustava, pojačava rad crijevnih žlijezda i tako omogućava redovitu stolicu. Kako najbolje pomaže kod smetnji u cirkulaciji i suženja krvnih žila možemo ga najtoplije preporučiti kod angine pectoris. Neugodan svrab u vagini možemo ukloniti pranjem i sjedećim kupkama sa stotisnikovim oparkom. Protiv hemoroida možemo koristiti jako dobru mast pripravljenu od stolisnikovih cvjetova.
Načini uporabe

Priprema čaja: Jednu vrhom punu čajnu žličicu stavimo na četvrtinu litre vode, oparimo i ostavimo da kratko odstoji.

Stolisnikova tinktura: Po suncu ubranim stolisnikovim cvjetovima napunimo rastresito bocu do grla i prelijemo s 38-40 % žitnom ili voćnom rakijom. Ostavimo na suncu ili u blizini drugog izvora topline 14 dana.

Stolisnikova mast: 90 g nesoljenoga masla ili svinjske masti dobro zagrijemo, dodamo 15 g svježih, usitnjenih stolisnikovih cvjetova i 15 g sitno narezanih listova maline, kratko prepržimo, promiješamo i uklonimo s vatre. Sljedeći dan sve malo zagrijemo, protisnemo kroz lanenu krpu i napunimo prethodno pripremljene, čiste čaše. Čuvamo u hladnjaku!

Sjedeća kupka: 100 g stolisnika (cijela biljka) namočimo tijekom noći u hladnu vodu, sljedeći dan zagrijemo do ključanja i ulijemo u vodu za kupanje.


biljke-kao-lijek.blogspot.nl