Ljekovito bilje: Dunja

Dunja, upale usta, upale sluznice, upale jednjaka, bolesti grla, proljev, gastritisa, hemeroidi, Cydonia oblonga, Dunja, vitamin c, vitamin B17, antioksidans, ljekovita svojstva, ljekovita biljka, Dunja, Plod dunje, slatko od dunje

U našim krajevima također dobro uspijeva. U svadbenim običajima koristila se kao znak ljubavi i plodnosti, te su mladenci pri svadbenom obredu morali pojesti dunju. Bila je sveti plod božice Afrodite, a pretpostavlja se da su Parisove zlatne jabuke iz grčke mitologije zapravo bile dunje.
Stablo dunje slično je stablu jabuke, svom bliskom srodniku. Raste i divlje u obliku grma. Ima glatku koru smeđe boje, a listovi dunje razlikuju se od listova jabuke po sivoj boji s donje strane lista, i po tome što su rubovi listova ravni. Veliki cvjetovi koji mogu biti crvenobijeli do bijeli rastu pojedinačno (kod jabuke su cvjetovi u čupercima). I plod je nalik jabuci, žutozlatne je boje, ali je prekriven dlačicama, koje se lako skidaju. Dunja cvate u svibnju i lipnju.
Plodovi dunje imaju izvandredan miris, a okus je trpak i veže usta. Zbog takva okusa dunje se u kulinarstvu prerađuju, a u pučkoj medicini koriste se svježe.
Dunja raste u voćnjacima, vrtovima i na okućnicama. Sazrijeva u ovo doba godine, odnosno od listopada do prosinca, ovisno o sorti, ako se ubere zelena, može dozreti i u kući ako se pažljivo uskladišti.
Od dunje se sabiru plod, kora, list i sjemenke. Plod se bere od listopada do prosinca ovisno o klimatskim uvjetima. Listovi se beru od sredine svibnja do sredine rujna, kora u svibnju; sjeme se vadi iz plodova, vunasta pokožica plodova oguli se, osuši i spremi.
Zapadna pučka medicina rabi dunju za liječenje: afti, upale usta, upale sluznice usta, upale jednjaka, bolesti grla, crijevnih tegoba, proljeva, dječjeg i svih oblika kašlja, gastritisa, glavobolje, hemeroida, krvarenja, skleroze, tumora, te za ispiranje oka.
Kontraindikacije
Dunju ne bi smjele uzimati osobe s komplikacijama žuči, s akutnim čirom na dvanaestiku i želucu.

Ljekovito djelovanje dunje
- Kompot dunje je dijetalno jelo aromatična mirisa i ugodna okusa koje pobuđuje apetit i potiče rad želuca.
- U dijetoterapiji se preporučuje pečena dunja s medom ili šećerom za liječenje bljedoće lica.
- Sveta Hildegarda preporučuje sirove i pečene dunje za sva kožna oboljenja te za giht i reumu. Komot od dunja za oboljele od tih bolesti predstavlja pravi lijek.
Dunja se kao stari pučki lijek koristi u liječenju niza oboljenja kao:
- vanjska rana i proljeva
- tuberkuloznih čireva u crijevu i to naribana u kašu
- upale grla i krajnika, želučane i crijevne sluznice,
- dekubitisa, opekotina, raznih rana i raspucalih bradavica, i to sa sluzi iz sjemenke
- list dunje stavlja se u kupke kojima liječimo ispadanje debelog crijeva i maternice
- svježi sok od dunje rabi se za liječenje pluća, bronhija, prsnih oboljenja, bolesti grla, usne šupljine, upale pluća, hemeroida
- osušena pokožica, poznato je pučko sredstvo za zaustavljanje krvarenja iz rana
- dunja je, kao sastojak željeznih tinktura, učinkovita u liječenju anemije i blijedog lica.

svijetokonas.net