Ljekoviti crni sljez

crni sljez, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, upale sluznica, pri upali grla, kod čira na želucu
Crni sljez raste uz ograde, rubove putova, uz stare zidove i prisoje, ali samo u neposrednoj blizini naseljenih mjesta. Ako naiđemo katkada na njega daleko od naselja, sigurno je da je tu nekada bio neki majur ili kuća.

Čaj od crnog sljeza jako je ljekovita, a prije svega pomaže kod upale sluznica u organizmu, gastritisa, upale sluznice mjehura, crijevnih i želučanih kanala, usne šupljine, kao i kod čira na želucu i crijevima. U tom slučaju možemo pripremiti juhu od lišća crnoga sljeza i ječma. Najprije skuhamo ječam i kada se ohladi, dodamo listove crnoga sljeza.

Također ga možemo toplo preporučiti kod plućnoga i bronhalnoga katara, kašlja i jake promuklosti kao i pri upali grla, krajnika i suhih usta.

Da ne uništimo sluz u crnom sljezu, ostavimo ga tijekom noći u hladnoj vodi. Sljedeći dan malo zagrijemo i gutljaj po gutljaj popijemo dvije do tri šalice. Čak i kod tvrdokornoga i gotovo neizlječivoga plućnoga emfizema, koji za posljedicu ima teško disanje, crni sljez dovodi do izlječenja. Dnevno pijemo najmanje tri šalice čaja, kao što je već spomenuto, a noću ocijeđene i zagrijane listove i cvjetove u obliku obloga stavljamo na prsni koš. Izvrsne rezultate daju kupke i oblozi za oči s mlakim čajem crnoga sljeza kod rijetkih nastupa sušenja očiju koji oboljele čine bespomoćnima.

Crni sljez je dobar i kod svrabljivih i bolnih alergija na licu. Tu se koristi umivanje mlakim čajem crnoga sljeza. Za vanjsku primjenu koristimo crni sljez za liječenje rana, čireva, odnosno oteklih ruku i nogu kada je to posljedica prijeloma ili upale vena. U tim slučajevima primjenjujemo kupke za ruke i noge.

Natekle, ranjave noge, čak i kad smo stari ne moramo imati. I tu pomažu kupke od crnoga sljeza i svježih listova trputca. Dovoljno je da ove posljednje dobro oprane i još vlažne stavimo na otvorenu ranu. Rana zacijeli preko noći i više se ne otvara čak i ako je stara 10 ili 15 godina ili još i više. Ako patite zbog takve otvorene rane, poslušajte savjet: Stavite listove trputca. Začudit ćete se kako će rana brzo zacijeliti.

Naš dobri crni sljez ne liječi, dakle, samo upale grla, već i zloćudna oboljenja grla. U takvim slučajevima preko noći stavimo, za dnevno potrebnu količinu, crni sljez u dvije i pol litre vode (na četvrt litre vode uzmemo jednu vrhom punu čajnu žličicu bilja). Ujutro to malo zagrijemo i ulijemo u termos-bocu, ispranu vrućom vodom. Tijekom dana popijemo u gutljajima četiri šalice čaja, a ostalo koristimo za grgljanje. Ako imamo suha usta, ždrijelo i nos, što u bolesnika često izaziva nervozu, grgljamo i ispiramo također više puta dnevno s čajem crnoga sljeza. Ispiranje i oblozi s tim čajem uspješno se koriste kod suhih očiju.

Crni sljez čije je stanište uglavnom oko seoskih gospodarstava danas se sve više potiskuje. U želji da se unište vlaga i prljavština i da kuća izvana lijepo izgleda naprave se oko kuće betonske staze ili se prostor oko oluka poploči. Na taj način sve više nestaje ovaj veliki prijatelj ljudi, za čije postojanje se Bogu ne možemo nikada dovoljno zahvaliti.
Načini uporabe sljeza u narodnoj medicini

Priprema čaja: Stavljamo samo u hladnu vodu! Jednu vrhom punu žličicu bilja na četvrtinu litre vode ostavimo da odstoji preko noći, ujutro malo podgrijemo.

Kupke za ruke i noge: Vrhom pune dvije šake crnoga sljeza ostavimo tijekom noći u posudi od pet litara sa hladnom vodom. Sljedeći dan sve zajedno zagrijemo do temperature, koju možemo podnijeti. Vrijeme kupanja u toj kupki je 20 minuta, a kupku, ponovo zagrijanu, možemo koristiti još dva puta.

Oblozi: Čajni talog s malo vode lagano zagrijemo, smiješamo u kašu zajedno s ječmenim brašnom, namažemo na lanenu krpu i još toplo položimo na oboljelo mjesto.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl