Ljekovita Preslica poljska

Čaj od preslice, Preslica poljska, konjski rep, rastavič ili kositrenka, protiv plućnih bolesti, poboljšava mokrenje, Preslica, Poljska preslica, konjski rep, hvošč, voščenka, Zaustavlja krvarenje, ubrzava zarastanje, dijabetes, upala dišnih organa, anemije, upala bubrega, tuberkoloza, bolesti jetre i bubrega, čišćenje bubrega, ljekovito bilje, Ljekovito djelovanje, mokračni mjehur

Nalazimo je po poljima, prugama, međama, jarcima, pored rijeka i potoka. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu, stoga je zovu i konjski rep. Čitava biljka sakuplja se u svibnju do srpnja i suši u hladu, kad se dobro razvije.
Preslica je vrlo dobra za pojačano izlučivanje mokraće, vrlo je korisna i protiv plućnih bolesti i krvarenja.

Čaj od preslice u 8-10 litara vode i tim odvarom parimo bolesnika, onda je to vanredno djelotvorno sredstvo protiv teških nesnosnih bolova i grčeva koji nastaju odvajanjem kamenca iz bubrega, žuči i mokraćnog mjehura. Ako se pak kuha jedna jedaća žlica preslice s jednom jedaćom žlicom pretucanih smrekovih bobica u 3 decilitra vode - pola sata - i pije svakog sata po gutljaj, to jača i čisti želudac, jetra, bubrege i mokraćni mjehur od kamenca i pijeska.

Preslica koristi i kod teškoće pri mokrenju, te protiv svih otrovnih sokova i plinova u tijelu. Ovaj se čaj uzima natašte (jednu malu žlicu) a preko dana češće po jedan gutljaj. Pije se bez šećera, nekoliko nedjelja. Kod upale mokraćne bešike preslicu treba u jednakim dijelovima uzeti sa nanom i listom bršljana.

Preslica sadrži veliki postotak kremične kiseline (i do 80%), odatle je membrana preslice jako inkrustirana kremičnom kiselinom i zbog toga vrlo krhka i lomljiva. Osim toga sadrži saponin ekvizetin, akonitin, jabučne i oksalne kiseline, smolu i gorčin. Čaj izaziva krvarenje ako se pije u jačim dozama i većim količinama.

Djeci koja su preboljela šarlah s vodenim otokom (u slaboj dozi) mnogo koristi. Dobar je i kao oblog za kraste na glavi.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl