Ljekovita i afrodizijačka svojstva muškatnog oraščića!

muškatni oraščić, ljekovita svojstva, ljuta hrana, zdravlje, začini
Volimo ga stavljati u brojna jela, pogotovo ako ste solo muškarac što je pozvao damu koja ga privlači na romantičnu večerum jetr smo to negdje pročitali. Ali muškatni oraščić ima još neka pozitivna svojstva, uostalom, uvjerite se i sami!

Tamno smeđe sjeme stabla muškatnog oraščića ima topao, intenzivan, slatkast okus. Muškatni oraščić (Myristica fragrans), je sjeme jajolikog oblika teško između 5 i 10 grama. Prva berba odvija 7-9 godina nakon sadnje, a vrhunac plodnosti doseže nakon 20 godina.

Prirodno stanište ove biljke je na otočju Banda u Indoneziji, ali se može naći i na Karibima, posebno na Grenadi. U jednom je trenutku u povijesti muškatni oraščić bio jedan od najvrjednijih začina. Prije nekoliko stotina godina u Engleskoj ste za nekoliko muškatnih oraščića mogli dobiti dovoljno novaca da si doživotno osigurate financijsku neovisnost.

Muškatni oraščić pomaže kod groznice i slabe cirkulacije, a poznat je i kao afrodizijak, pa služi i za jačanje i pobuđivanje spolnog nagona. Ako patite od probavnih problema vezanih poput proljeva, zatvora i nadutosti, muškatni vam oraščić može olakšati probleme. Njegovo ulje uklanjanjem viška plina iz crijeva - ublažava bol u trbuhu.

A i dalje nam daje nadu da će dama za večerom biti otvorenija i veselija. Još kad uletimo s istarskim muškatom...

punkufer.hr