Ljekovita biljka: Velika kopriva

kopriva, krv, Čaj od koprive, željezo,  količina željeza, ljekovito bilje, bolesti krvi, kopriva, Ljekovito, ljekovito bilje, Ljekovito djelovanje, Čaj od koprive, dijuretik, kopriva, ljekovito bilje, obiluje vitaminima , bogata vitaminima i vlaknima, anemija, čaj, kopriva
Kopriva je, počevši od korijena, preko stabljike i listova do cvjetova jako ljekovita. Već u starom vijeku je bila visoko cijenjena biljka.

Najbolja ljekovita biljka za čišćenje i ujedno tvorbu krvi jest kopriva. Dobro djeluje na gušteraču a čaj od koprive snižava šećer u krvi. Isto tako liječi oboljenja i upale mokraćnih putova te s bolesti prouzročen zastoj mokraće. Istodobno pospješuje probavu, pa je posebno preporučljiva za proljetnu kuru.

Čaj od koprive jako je ljekovit, a kako nema loš okus, svakako ga preporučujemo. Čaj se pije bez šećera. Osjetljiviji mogu zbog poboljšanja okusa dodati nešto kamilice ili metvice. Narodna medicina preporučuje višetjedne kure pijenja čaja od koprive kod oboljenja jetre i žuči, slezene, štoviše i kod tumora na slezeni, katara želuca i dišnih organa, kod grčeva i čira na želucu i čira na crijevima, te oboljenja pluća. Kako bismo sačuvali dragocjene ljekovite tvari koprivu samo oparimo. Preventivno se cijelu godinu pije jedna šalica čaja od koprive dnevno. Kod virusnih i bakterijskih oboljenja također odlično pomaže.

Od određene dobi dalje snizi se u tijelu količina željeza. Uslijed toga se javljaju umor i iscrpljenost, čovjek se osjeća starijim i manje sposobnim. U takvom slučaju možemo s najboljim uspjehom koristiti svježu koprivu bogatu željezom. Ona nam pomaže da prebrodimo najveće teškoće. Nakon kure s koprivom osjećamo se razmjerno brzo tjelesno bolje, energija i stvaralačka snaga se povrate, a i vanjski je izgled vidljivo bolji.

Kod vodene bolesti kopriva pomaže jakim odvajanjem vode. Sa svojim krvotvornim tvarima liječi bljedilo, slabokrvnost, anemiju i druge teške bolesti krvi. Zajedno s ostalim ljekovitim biljem koprivu također uspješno koristimo u liječenju leukemije. Bolujemo li od bilo koje vrste alergije (tu se ubraja i peludna groznica), valja duže vrijeme piti čaj od koprive.

Kopriva smanjuje osjetljivost za prehlade i pomaže pri kostobolnim i reumatskim oboljenjima.

Isto tako kod suženja krvnih sudova (pušačka noga) kopriva izvrsno pomaže. Mnogi bi ljudi koji boluju od toga, izbjegli amputaciju noge da su pravodobno koristili za noge kupke od koprivina korijenja.

Svaki grč, ma gdje se pojavio, nagovješćuje smetnje u prokrvljenosti. U tom su slučaju preporučljivi pranje i kupke s ekstraktom koprive. To vrijedi i u slučaju suženja srčanih žila. Gornji dio tijela nagnemo preko kade i operemo s mlakim koprivnim uvarkom osrčje koje istodobno lagano masiramo.

I poseban naputak: kod išijasa, lumbaga, upale živaca na rukama i nogama prelazimo s koprivom posve lagano preko bolnih mjesta. Kod išijasa, primjerice, prelazimo svježom biljkom posve lagano počevši od gležnja preko vanjske strane noge do kuka te otuda unutrašnjom stranom noge do pete. To učinimo dva puta i na kraju prelazimo još od kuka naniže preko stražnjice. Isto napravimo na ostalim bolnim mjestima. Na kraju kožu napudramo.

Samo još jedan dobar savjet: Počnite još danas kuru s koprivama! Osušena biljka može se dobiti u svakoj ljekarni ili trgovini biljem. Uvedite naše ljekovito bilje ponovno u kuću! Naoružajte se u proljeće škarama i rukavicama i pođite van u slobodnu Božju prirodu! Velika je radost brati koprive sam, pod slobodnim Božjim nebom, Iskustvo je pokazalo da je uspjeh u liječenju tim veći što je kopriva svježija. Mislite pritom i na zimsku zalihu, za što su najbolje koprive ubrane u svibnju. Radujte se što sami možete nešto učiniti za svoje zdravlje!
Kako se upotrebljava kopriva u liječenju?

Čajni oparak: Uzmemo 1 punu čajnu žličicu na četvrtinu litre vode, samo oparimo, kratko vrijeme neka odstoji.

Tinktura od koprive: Korijenje, iskopano u proljeće ili jesen, operemo četkom, sitno nasjeckamo i napunimo bocu do grla. Prelijemo s 38 - 40 % žitnom rakijom, ostavimo da stoji 14 dana na toplom mjestu.

Kupke za noge: Pune dvije šake dobro opranoga i iščetkana korijenja i svježe koprive (stabljika i listovi) namočimo preko noći u 5 litara vode i sljedeći dan zagrijemo do ključanja. Noge peremo 20 minuta u vodi toploj, koliko možemo podnijeti. Koprive ostanu za to vrijeme u vodi. Ovu kupku možemo ponovo zagrijati i koristiti još 2 do 3 puta.

Pranje glave: 4 - 5 punih šaka svježe ili osušene koprive u 5-litarskom loncu napunjenom s hladnom vodom zagrijemo na laganoj vatri do ključanja. Ostavimo da stoji 5 minuta. Ako koristimo korijenje koprive, namočimo tijekom noći punu šaku u hladnu vodu te sljedeći dan zagrijemo do ključanja i tada pustimo da odstoji 10 minuta. Za pranje glave u tom slučaju koristimo čvrsti (natrijev) sapun.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl