Ljekovita biljka podbjel

ljekovita biljka, podbjel, upale vena, kod bolova u uhu, pušačkih tegoba, astma, liječi bronhitis, katar grla i ždrijela
Podbjel je jako ljekovita biljka, a svoje cvjetove pokazuje već u rano proljeće. Cvjetove podbjela pronalazimo na vlažnom tlu, golim proplancima, ugarima i prisojima. Pčele među prvim godišnjim ispašama pronalaze cvjetove podbjela. Biljka uspijeva samo na ilovastom i glinastom tlu, zbog čega je u struci zaštitni znak za te vrste tla. To su prvi cvjetovi koje možemo sakupljati za zimnicu. Sa svojim rastvarajućim i protuupalnim svojstvima uspješno liječi bronhitis, katar grla i ždrijela, bronhijalnu astmu i porebricu, jednako kao i tuberkulozu pluća. Kod dugotrajnog kašlja i uporne promuklosti valja češće u danu piti jako vruć podbjelov čaj s medom.

Kasno u svibnju, kada izrastu gore zeleni, a na naličju srebrno-bijeli, pusteni listovi, koristimo ih zbog velike količine C-vitamina za povrtnu juhu i proljetnu salatu. Kako listovi sadrže više ljekovitih tvari nego cvjetovi, sakupljamo ih i zato da bismo za pripremanje čaja mogli koristiti mješavinu cvjetova i listova.

Oprani svježi listovi zgnječeni u kašu i stavljeni na prsa pomažu kod svake teške plućne bolesti, kod crvenog vjetra i kod oštećenja tkiva praćenih plavo-crvenim oteklinama pa čak i kod upale sluzne vreće. Učinci tih kašastih obloga su začuđujući. Obloge s jakim oparkom od podbjelovih listova koristimo kod skrofuloznih čireva. Paru od podbjela, kako od cvjetova tako i od listova, valja udisati više puta dnevno u slučaju kroničnog bronhitisa povezanog s napadajima i teškim disanjem s gušenjem. Nastupit će veliko olakšanje. Otečene noge treba prati češće oparkom od podbjelovih listova.

Sirup što ga spravljamo od listova podbjela odlično je sredstvo kod plućnih bolesti i bronhijalnog katara. Zemljani lonac ili staklenku od krastavaca napunimo naizmjenično redom lišća i redom neprerađena šećera, pustimo da se slegne i slažemo istim redom dok posuda ne bude puna. Tada dobro zamotamo s dva ili tri sloja pergamenta ili celofana i pohranimo na zaštićenom mjestu u vrtu, u rupu. Preko svega položimo dasku i zatrpamo zemljom. Ravnomjerna toplina uzrokuje proces vrenja. Nakon osam tjedana lonac ili staklenku iskopamo i dobiveni sirup prokuhamo jedan do dva puta. Ohlađenim sirupom punimo male bočice s dugim vratom. Taj je sirup naša najbolja obrana zimi i u vrijeme gripe.Uzimamo ga na čajne žličice.

Kod astme i dugotrajnih bronhijalnih i pušačkih tegoba, u proljeće nam izvrsno pomažu dvije do tri čajne žličice svježe istisnutoga soka podbjelova lišća pomiješana s mesnom juhom ili toplim mlijekom.

Kod upale vena možemo od svježih, istucanih listova i svježega skorupa (vrhnja) pripraviti tvar sličnu masti koju stavljamo na upaljena mjesta i lagano zatim povežemo s krpom. Svježe istisnut sok podbjelova lišća nakapan u uho pomaže kod bolova u uhu.
Čaj od podbjela koji zaustavlja kašalj

Ako želite čaj protiv kašlja koji će Vas osloboditi sluzi pomiješajte u jednakim dijelovima cvjetove i lišće podbjela, cvjetove divizme i plućnjaka te listove trputca. Od te biljne mješavine uzmite dvije čajne žličice na četvrtinu litre vode i oparite ih. Dnevno valja u gutljajima piti tri šalice toplog čaja zaslađena medom.

Način uporabe podbjela u liječenju

Priprema čaja: Do vrha punu čajnu žličicu cvjetova (kasnije listova i cvjetova smiješanih u jednakim dijelovima) stavimo na četvrtinu litre vode, samo oparimo i ostavimo da odstoji kratko vrijeme.

Oblog: Svježe listove zgnječimo u kašu i stavimo na oboljelo mjesto.

Inhalacija: Vrhom punu žlicu za jelo cvjetova i listova oparimo i udišemo pare pokriveni preko glave. Postupak valja ponoviti nekoliko puta dnevno.

Kupke za noge: Pune dvije šake listova podbjela oparimo u primjerenoj količini vode; ostavimo da kratko odstoji. Trajanje kupke je 20 minuta.

Svježi sok: Svježe oprane listove istisnemo u sokovniku.


biljke-kao-lijek.blogspot.nl