Ljekovita biljka: Papaja

Mliječni sok papaje, papaja, magnezij, kalcij, antioksidans, za liječenje astme, bolesti živca, tropska začinska biljka
Djelotvornost papaje ponajprije ovisi o tome jesu li preparati - kapsule, tablete, sok, razni napitci - pripremljeni od ženskog ili muškog drveća jer više papaina daje žensko drvo, a skrutnuti i osušeni mliječni sok dobiva se iz starijeg ploda i kvalitetniji je nego isti pripravak od mlađeg ploda papaje. To vrijedi i za list i za korijen, ali važna je metoda sušenja mliječnog soka. Preparati koji sadrže papain pomažu u razgradnji masnoća, bjelančevina i ugljikohidrata, a danas se najviše rabe za razgradnju masnog tkiva kod predebelih osoba. Papain se dodaje i drugim poznatim prirodnim antioksidansima.

Papaja se danas rabi za liječenje: ameba, artritisa, bubrežnih bolesti, bolesti mokraćnog sustava, crijevnih bolesti, čireva, čira na želucu i dvanaesniku, dizenterije, bolesti jetre, groznice, visokoga tlaka, infekcija, karcinoma, konstipacije, očnih bolesti, prehlade, reume, raka, crijevnih nametnika, srčanih tegoba, tumora, tuberkuloze, veneričnih bolesti, ugriza i uboda otrovnih insekata, zubobolje, želučanih bolesti. Plod papaje jede se kao i ostalo tropsko voće.
KUĆNA BILJNA LJEKARNA
Mliječni sok papaje

Rabi se za liječenje:

l beri-beri bolesti

l bolesti kože - psorijaze te raznih kožnih nečistoća

l crijevnih nametnika

l zatvora i za detoksikaciju probavnog sustava

l bolesti prouzročenih mikrobima i bakterijama kao što su Candida albicans, Bacillus subtilis, Escherichia coli, Entamoeba histolytica, Staphylococcus aureua, Salmonella typhi

l dobro je prirodno sredstvo za opuštanje mišića

U mliječnom soku listova ima karpaina iz kojega se dobiva papajacin, a koristi se

l za liječenje astme (puše se listovi papaje)

l za bolesti živca i kao antioksidans

l protiv kožnih i trbušnih bolesti, za čišćenje organizma.
Sjemenke

l dobar su začin, okusa sličnog papru

l dobro gase žeđ.
Cvijet

l za liječenje žutice

l protiv nametnika.

Svježi sok

l dobro je kozmetičko sredstvo koje čisti kožu tako da odstranjuje sve izumrle stanice i pjege te koži vraća vlagu, elastičnost i sjaj

l koristi se u odstranjivanju crijevnih nametnika,

l pomaže u liječenju karcinoma i drugih teških bolesti, poput tumora maternice i drugih novotvorina.

Preventiva zdravlja uistinu nam mora biti prioritet, a u tome prehrana i dodaci prehrani, tzv. suplementi, kao i antioksidansi imaju važno mjesto jer štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Među značajne prirodne antioksidanse ubraja se upravo papaja koja sadrži mnoge ljekovite sastojke.

l Papin, karpain, beta kriptoksantin štiti od raka debelog crijeva. Nazivaju ga biljnim inzulinom jer izvrsno pomaže u radu probavnog sustava. Po količini toga sastojka na prvom je mjestu naranča, a slijede je papaja, lubenica i sve tropsko voće.

l Lutein karotenoid je antioksidans koji otklanja štetna djelovanja ultraljubičastog zračenja i usporava odumiranje makule, tj. sljepoću. Najveći postotak luteina nalazi se u špinatu i raštiki.

l Zeaksantin također štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala, ima ga najviše u bamiji, potočarki, listovima blitve, bijele repe, špinata i cikorije.

l Kriptoksantin, vitamini C, E, K, sastojci su koji blagotvorno djeluju na zdravlje.

Na temelju znanstvene studije papaja se preporučuje u liječenju HPV infekcije (Humani papiloma virus), kao i u zaštiti i smanjenju rizika od te infekcije.
Ljekoviti sadržaj

Papaja sadrži: papin, papajacin, alfa amilaza, karpain, proteazu, lutein 75 mg, folate 9 posto, zeaksantin 75 mg, kriptoksantin, folnu kiselina, celulozna vlakna, vitamine A 21 mg, C 103 mg, E 2 mg, K 4 mg, kalij 10 mg, kalcij, magnezij.

glas-slavonije.hr