Ljekovita biljka koja zadovoljava potrebu za slatkim, a bez kalorija!

stevija, bolesti današnjice, povišeni krvni tlak, osteoporoze, povišene razine kolesterola, ekstrakt stevije
Ali, tu nije kraj - istraživanja pokazuju da slatki glikozidi utječu na osovinu hipotalamus - želudac, što blokira osjećaj gladi na samom početku, u središnjem živčanom sistemu.

Taj se efekt postiže uzimanjem 15 kapi ekstrakta dvadeset minuta prije jela. Za razliku od saharoze, ekstrakt stevije ne samo da nije štetan za zdravlje nego je i ljekovit. Ta bi biljka mogla postati spasonosna za oboljele od dijabetesa tipa 2, jer se bez straha može upotrebljavati kao sladilo s obzirom na to da ne povisuje razinu šećera u krvi te potiče izlučivanje inzulina.

Osim toga, stevija djeluje protiv drugih čestih bolesti današnjice - povišenog krvnog tlaka, osteoporoze, pretilosti, infekcije gljivicom Candidom albicanis i povišene razine kolesterola u krvi. Stevija (lat. Stevia rebaudiana) je višegodišnja grmolika biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Može narasti do visine jednog metra, uspijeva čak i u siromašnom tlu i donosi bogat prinos nekoliko puta godišnje.

Uzgoj stevije jednostavan je i financijski nimalo zahtjevan postupak. Stevija je grmolika biljka koja se sadi u proljeće, a u kasnu jesen, prije cvatnje, beru se listovi i suše na suncu nekoliko dana. Zbog svojih svojstava stevija je dobar izbor za dijabetičare, za ljude s povišenim tlakom ili prekomjernom težinom te za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani, prenosi portal namirnice.ba