Ljekovita biljka bršljan

Bršljan, prirodni lijek, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, bolesti slezene, bolesti očiju, upalu mokraćnog mjehura, kožne bolesti, Bršljan, maslinovo ulje, celulit
Bršljan je toliko poznat da poseban opis nije potreban, ipak malo nas je znalo da bršljan ima ljekovita svojstva. Bršljan nalazimo svugdje po listopadnim šumama. Pomoću specijalnih hvataljki bršljan se penje po stablima na kojima živi kao nametnik (parazit). Ima glatke, vječno zelene listove koji se sabiru od proljeća do jeseni. Bršljanov list već u malim količinama djeluje na krvne sudove i srce.

Bršljan je dobar prirodni lijek koji može da liječi bolesti slezene, polipe u nosu (ušmrče se sok u nos), bolesti očiju i mekane kosti. Isto tako, bršljan se koristi kao oblog za rane te protiv kamena i pijeska u bubrezima. U obliku obloga bršljan dobro i efikasno liječi kožne bolesti (ekceme) i upalu mokraćnog mjehura. Rane koje teško zacjeljuju treba oblagati sa svježim lišćem prethodno namočenim u vinski ocat. Skrofuloznu djecu dobro je kupati u odvaru bršljanova lista.

Bršljanov plod ima u sebi jabučnu, mravlju kiselinu, tanina, pektina, holesterina. Najdjelotvorniji je glikozid hederin koji se nalazi u lišću bršljana i koji širi i sužava krvne sudove, već prema jačini doze. Ne valja ga često i u velikoj količini upotrebljavati, jer u tom slučaju može štetno djelovati. Na pola litre vode ne smije se staviti više od tričetvrt žlice (usitnjeno) da kuha 3 - 5 minuta. Nakon toga stoji još poklopljeno nekoliko minuta. Pije se triput dnevno po malu šalicu poslije jela za unutarnju upotrebu s preslicom i nanom. Za vanjsku upotrebu kao oblog ili parenje 2 - 3 žlice na litru vode: bršljana i preslice u jednakim dijelovima.


biljke-kao-lijek.blogspot.nl