Ljekovita bijela imela

Bijela imela, ljekovita biljka, ljekovita svojstva, za srce i krvotok, visoki tlak snižava, kod menstrualnih smetnji, Kod tegoba u klimakteriju, problemi klimakterija, neplodnost
Zimzeleni listovi su kožnati i žućkasto-zeleni. Bobice su bjelkaste, ponešto staklaste, iznutra sluzave i ljepljive.Ptice raznose ljepljivo sjeme tako da ga kljunom ukljucaju u granu ili neprobavljena izluče putem izmeta. Samo se tako biljka širi, jer se naime pokazalo, da sjeme ne proklija ni u zemlji ni u vodi.

Narodna imena za bijelu imelu su: imela obična, imela, višće, visk, hmelina ili lijepak.

Sakupljamo listove i grančice, koje za sušenje sitno nasjeckamo, samo od početka listopada do sredine prosinca, te u ožujku i travnju. U ostalim je mjesecima imela bez ljekovite snage. Najljekovitija je ona ubrana s hrasta i topole. Ljekovita je i ona s jele, bora i voćaka, no kako se radi o nametniku tako se i njezina ljekovita svojstva razlikuju s obzirom na biljku domaćina. Imelu je najbolje ubrati u ožujku i travnju, jer tada imela ima malo bobica. Zimi ih pojedu ptice, pa zbog toga imamo manje posla s rezanjem lišća i grančica, jer otpada branje ljepljivih bobica, koje su od listopada do prosinca još na imeli.

Kako imela jako povoljno utječe na sve žlijezde, ona je odlično sredstvo za metabolizam. Istovremeno je njezin utjecaj na gušteraču tako dobar, da nakon duže kure pijenja imelina čaja nestane uzrok šećerne bolesti. Upravo bi ljudi koji pate od kroničnih tegoba s metabolizmom, morali jednom pokušati pravilno uzimati čaj od imele bar pola godine. Ako postoji poremećaj u djelovanju hormona, imela izvrsno pomaže. U tom slučaju valja dnevno popiti najmanje dvije šalice čaja, uvijek ujutro i uvečer.

Imela je odlično sredstvo protiv ovapnjenja krvnih žila, visoko cijenjena i preporučljiva u slučaju moždanog udara do kojega rijetko dolazi ako prethodno redovito pijemo čaj od bijele imele. Ako je već došlo do moždanog udara pijemo šest tjedana po tri šalice imelina čaja dnevno, tri tjedna po dvije šalice i dva tjedna po jednu šalicu čaja i to prvu šalicu prije i poslije doručka, drugu prije i poslije objeda i treću prije i poslije večere, uvijek po pola šalice.

Čaj od imele koristimo isto tako i kao sredstvo protiv krvarenja. Kod krvarenja iz nosa pomaže tako da hladan čaj ušmrčemo (uvučemo) kroz nos, ako ga popijemo pomaže kod krvarenja u pluća i crijeva, kod oboljenja od tifusa ili dizenterije.

Imelu smatramo najboljim sredstvom za srce i krvotok. Kod teških poremećaja u cirkulaciji nikada nije pretjerano stalno upućivanje na imelu. Da imela sadrži tvari koje normaliziraju sve funkcije u tijelu, čini se nezamislivim, jer ona visoki tlak snižava a niski tlak diže. Time se nemirno srce smiri i ojača njegov rad. Sve popratne pojave povezane s nenormalnim krvnim tlakom, kao što su navala krvi u glavu, vrtoglavice, šum u ušima, smetnje vida nestanu. Imela istodobno djeluje protiv svih srčanih tegoba, tako da s pravom možemo reći, da je neophodan pomagač kod svih smetnji srca i krvotoka. U današnjem vremenu s brzim ritmom života, koji pred sve ljude postavlja najveće zahtjeve i dovodi ih u velik vremenski škripac, doista trebamo takvog pomoćnika.

Čaj od bijele imele dobro djeluje i kod ženske populacije. Naime, čaj od bijele imele normalizira cirkulaciju te pogoduje smirivanju bolova u trbuhu i menstrualnih smetnji, prije svega prejakog mjesečnog krvarenja kao i krvarenja u babinju. Kod tegoba u klimakteriju s lupanjem i preskakanjem srca, valunzima, osjećajima tjeskobe i teškim disanjem valja ga piti nekoliko godina uzastopno. Spomenuti problemi klimakterija se potpuno izgube i jednostavno se više nema osjećaj da ste u klimakteriju.

Svježi imelin sok može otkloniti i neplodnost u žena. Bijelu imelu dobro operemo i još vlažnu stavimo u sokovnik i istisnemo sok. 25 kapljica soka uzmemo s malo vode i popijemo natašte pola sata prije doručka i uvečer prije spavanja. Kapljice imele možemo nabaviti i u ljekarni.

U novije se vrijeme bijela imela koristi i u medicini kao obrana protiv raka. Uvijek nam nanovo iskustva pokazuju kako ljekovito bilje djeluje okrepljujuće i kako otklanja bolesti! Posegnite za ovim pomagačem, s time učvršćujete i uvijek održavate dobrim svoje zdravlje.
Način uporabe imele u narodnoj medicin
i

Priprema čaja: Čaj od imele pripremamo samo kao hladan pripravak. Vrhom punu čajnu žličicu imele ostavimo preko noći u četvrtinu litre vode, ujutro malo zagrijemo i procijedimo. Trebamo li dnevno veću količinu, moramo čaj čuvati u termos-boci ispranoj vrućom vodom ili ga svaki put zagrijavati u toploj vodi.

Tinktura: Gotove kapljice bijele imele možemo dobiti u ljekarni.

Svježi sok: Svježe listove i grančice operemo i još vlažne procijedimo u sokovniku.

Priprema masti: Svježe bijele bobice imele izmiješamo s hladnom svinjskom mašću u mast (koristimo kod ozeblina samo za vanjsku primjen).

biljke-kao-lijek.blogspot.nl