Ljekarnički naziv žutike je Cortex Berberidis radicis

Žutika, ljekovita svojstva, ljekovita biljka, pučka medicina, Esherichia coli, lijenosti crijeva, bolesti bubrega, bolesti slezene, bolesti jetre i žuči
U pučkoj medicini najviše se koriste pripravci od kore stabljike i kore korijena.
Ljekarnički naziv žutike je Cortex Berberidis radicis, a može se koristiti kao antibiotik, antiemetik, antikarcinogenik, antikoleretik, antimalarik, antiseptik, antispazmatik, biter tonik, hepatik, holagog, jetreni tonik, karminativ, kolekinetik, koleretik, laksativ, očni tonik, purgativ, sedativ i tonikum.

Žutika je od davnina poznati pučki lijek protiv žutice. Tvrdo drvo žutike koristi se za izradu raznih predmeta te za dobivanje žute boje. Naziv dobiva po Berberima - Arapima. To je trajni trnoviti grm s povijenim granama na kojima se u čupercima razvijaju obrnuto jajasti listovi, na rubu nazubljeni i dlakavi. Raste uz rubove polja, uz ceste i putove, živice, među grmljem, u šikarama, u svijetlim šumama, na suhim i kamenitim brežuljcima. Za lijek se rabe kora, cvijet, korijen i sjemenke. Koru skidamo s grana u proljeće ili u jesen, usitnimo i sušimo na toplom i zračnom mjestu. Ispod kore ogoljelo stablo intenzivne je žute boje. Usitnjenu suhu koru spremimo u odgovarajuću ambalažu. Na isti način sušimo i koru korijena koji kopamo u jesen. Cvijet sušimo brzo na toplome mjestu. Plodove beremo u jesen kad sazriju jer su nezreli otrovni. Od plodova žutike prave se džemovi, marmelade, rakije, likeri, vina. Plodovi - bobe mogu se sušiti također razastrti na toplom i zračnom mjestu kao što je tavan te suhe pohranimo u odgovarajuću ambalažu.

U pučkoj medicini najviše se koriste pripravci od kore stabljike i kore korijena. Plodove žutike već mnogo godina stavljam u rakiju zajedno s glogom, šipkom, trninom, borovicom, drijenom, kostelom. Ti plodovi ljekovitoj rakiji daju izvrstan okus. Kod branja valja paziti na vrlo šiljate trnove na granama, a za kopanje korijena valja imati dobru kondiciju. A da su pripravci od žutike vrlo učinkoviti sam sam se uvjerio mnogo puta. Kombinacija kore stabla i kore korijena žutike najčešći je čajni pripravak, a rabi se za liječenje:

l želuca i crijeva za jačanje, bolju probavu, za osjetljivu sluznicu, gastritis, slabo stvaranje želučanog soka, katar crijeva, nadimanja, za čišćenje crijeva

l svih vodenih bolesti, ascitesa, edema, tekućine u plućima, u osrčju i u zglobovima

l bolesti jetre i žuči kao što su žutica, masna i tvrda te otečena jetra, insuficijencija jetre, kolike u predjelu jetre, ciroza, zatim za jače izlučivanje žuči, za sprječavanje stvaranja kamenaca u žuči i izbacivanje manjih kamenaca

l bolesti slezene i malarije

l krvarenja naročito iz maternice i za reguliranje menstrualnog ciklusa

l konjuktivitisa i preosjetljivosti očiju na dim i prašinu

l bolesti bubrega, za sprječavanje stvaranja kamenaca i pijeska u bubregu i mjehuru

l zatvora i lijenosti crijeva

l gihta, običnog proljeva, dizenterije, kolere, crijevnih nametnika

l bolesti koje izazivaju bakterije kao što su stafilokoki, streptokoki, salmonela, Esherichia coli, itd.

l Za vanjsku uporabu koristi se u liječenju opeklina, čireva, akni, svraba, porezotina, ogrebotina, bolnih mjesta.

l Korijen (Radix Berberidis) rabi se za liječenje bubrežnih, jetrenih i žučnih bolesti kao što su žutica, hepatitis, insuficijencija jetre, ciroza, masna i tvrda jetra i razne lezije jetre, upala žuči, žučni kamenci, te slab rad žuči.

l List pomaže u liječenju skorbuta jer sadrži visok postotak vitamina C, kao i u liječenju vodene bolesti i zastoja mokraće.
Svježi sok

Svježim sokom iz plodova liječe se grozničava stanja, učvršćuju desni i klimavi zubi, zaustavlja krvarenje iz desni, a od svježega soka pripremljen sirup pomaže u liječenju tuberkuloze, plućnih, crijevnih i jetrenih bolesti.
Plodovi

* Od plodova-boba priprema se i ocat koji se koristi kod zatvora, neredovite i poremećene stolice na putovanju.

U tradiciji pučke zapadne medicine kora grana i kora korijena žutike također se rabe za liječenje istih bolesti kao i u našoj pučkoj medicini. Njihovi pripravci izrađeni u obliku kapsula sadrže stopostotni sastav kore žutike. Najnovija istraživanja ljekovitosti kore korijena žutike kazuju da je ekstrakt kore učinkovit i kod tumoroznih novotvorina.
Čaj

1 jušna žlica usitnjene kore grana i kore korijena preliti s 2 dl vode i 2 dl bijelog vina i kuhati oko 5 minuta, maknuti s vatre i pustiti da odstoji pola sata te procijediti. Piti 1-2 šalice čaja na dan, u gutljajima.
Vodeni ekstrakt

20 g kore s grana i kore s korijena preliti s 1/2 l vruće vode, poklopiti da odstoji 8-12 sati i procijediti. Popiti tokom dana 2-3 šalice čaja.
Ocat

Jabučnim octom preliti 100 grama boba-plodova žutike, začepiti i držati na toplom mjestu tri tjedna, te procijediti. Uzimati 1 jušnu žličicu octa razrijeđenog s 1 dl vode ili soka.
KULINARSTVO

Od plodova žutike priprema se vrlo ukusna marmelada, preporučljiva dijabetičarima i djeci u razvoju.

SIRUP: U široku staklenku slagati red žutike i red šećera naizmjenično, sve do vrha. Na toplome mjestu držati 2-3 tjedna i procijediti. Pohraniti u odgovarajuću ambalažu i držati na hladnom i tamnom mjestu.

Homeopatski lijek Berberis rabi se za specifične sjevajuće iznenadne, oštre bolove i kolike kao što su neuralgični bolovi. Najčešća je uporaba u liječenju artritisa, bolova u donjem dijelu tijela - leđa, cistitisa, gihta, holecistitisa, infekcija urinarnog trakta, išijasa, kamenaca u bubregu i mjehuru, pijelonefritisa, reumatizma. Kod akutnih stanja daje se potencija C 30 ili C 200.