Livno: Baka poljupcem oživjela svog supruga

Livno, baka, poljubac, bolnica
...na zaprepaštenje liječnika Županijske bolnice u Livnu.
Ovu istinitu priču s Internog odjela Županijske bolnice u Livnu donosimo iz „druge" ruke, onako kako smo je čuli od osoblja tog Odjela, a dogodila se početkom travnja mjeseca ove godine, dakle, nedavno.

Na Interni odjel dovezen je starac M. ( rođen 1935.) iz Glamoča, koji je doživio srčani infarkt. S njim je u pratnji, uz ostale, bila i njegova supruga-baka Janja (nazovimo je tako!), desetak godina mlađa od njega.

Liječnici su ga uspjeli reanimirati, njegova supruga bila je stalno uz njega, ali su ga svakodnevno posjećivali i sin i kćerka.
„Dirljivo je bilo s koliko je ljubavi od supruge i djece bio okružen starac. Sin, iako u godinama, držao ga je za ruke, pričao s njim, a kada bi odlazio stalno je plakao i pričao kako je dobar njegov otac bio cijeli život, te da ne može zamisliti da će ostati bez njega", doznali smo od osoblja bolnice.
A baka Janja ga je zabavljala pričom kako će ga, čim izađe iz bolnice, voditi kod njegove prve ljubavi u Sombor. „Uvijek kada bih ga naljutila", pričala je osoblju bolnice baka," govorio je kako će... otići nekoj svojoj nezaboravljenoj u Sombor, na što bih se nasmijala i tako je završavala naša svađa".

Nakon nekoliko dana u bolnici, starcu M. je ponovo pozlilo i doktori su pomislili da se neće probuditi, da je s njim gotovo, pa su s hodnika zovnuli baku Janju da se „oprosti" s djedom.
„Zar ćeš me ostaviti, dragi moj, a da se nismo ni pozdravili...oj, jadna ti sam...oj..." počela je odmah s vrata plakati i kukati baka. Prišla je postelji na kojoj je ležao djed i počela ga ljubiti, dugo! Tako dugo dok nije otvorio oči i ustao s postelje!!! A baka se počela smijati i vikati :"Živ je!"

Kada su liječnici i medicinske sestre ušli u sobu, nisu mogli vjerovati vlastitim očima: starac je bio na nogama, a baka presretna!
Djed, naravno, nije ozdravio, ali je od bakinog poljupca „ustao od mrtvih", na zaprepaštenje medicinskog osoblja.

Djeda su prevezli u bolnicu u Mostar na daljnje liječenje, gdje se i sada (utorak, 21.travnja, 2015.) nalazi, a među livanjskim liječnicima sada kruži nova, iskustvena, šala: „Ako mislite da starcima ne možete više pomoći, da ste ih otpisali, posljednja im je nada čudotvorni poljubac bake iz Glamoča, zovite je!"

Ljuba Đikić l Tomislavnews.com