Lišće božikovine liječi mnoge bolesti no plod je jako otrovan!

Božikovina, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, plodovi biljke otrovni, bolesti jetre, otekli limfni čvorovi, bolesti dišnih organa, visoke temperature
Božikovina snižava temperaturu

U narodnoj medicini, božikovina se upotrebljava za liječenje artritisa i drugih reumatskih oboljenja, gihta, groznice i malarije, bolesti krvi, naročito malokrvnosti, bolesti limfe, škrofuloze i otečenih limfnih žlijezda, bolesti dišnih organa i putova (bronhitis i katar), bolesti probavnog sustava (slabi rad želuca), bolesti jetre (žutica), krvarenja, tegoba s mokrenjem ili za pojačano izlučivanje mokraće, visoke temperature.

Sok iz listova biljke dobiva se mljevenjem svježe ubranih listova, a iscijeđeni sok upotrebljava se za liječenje bolesti jetre. Korijen se koristi za pojačano izlučivanje mokraće i za izazivanje znojenja u liječenju grozničavih stanja i povišene tjelesne temperature.

Važno je znati da su plodovi biljke otrovni

Zreli plodovi su jako otrovni, izazivaju mučninu, povraćanje i proljev, a u težim slučajevima i smrt. Od božikovine se izrađuju i poznate Bachove kapi, koje se rabe za liječenje tegoba kao što su često izmjenjivanje ljubavi i mržnje prema voljenoj osobi. Moguće su alergija i osjetljivost često praćene mučninom, proljevom te jakim povraćanjem.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl