Limunska trava zanimljiva je biljka brojnih dobrobiti za organizam

Limunska trava
Kao što ime govori, ova biljka nalikuje travi te je stabljikom nalik na lukovicu. Mirisom i okusom podsjeća na limun, dok se u mnogim istočnim kuhinjama koristi kao začin.

Tradicionalno se od davnina koristila u kineskoj medicini, a danas se često nalazi u parfemskoj, prehrambenoj te farmaceutskoj industriji.

Limunska trava pruža mnoge dobrobiti našem organizmu, a odlikuju ju snažna antioksidativna svojstva. Sadrži mnoge vitamine i minerale koji su potrebni za normalno funkcioniranje organizma, poput vitamina A, B i C te minerala magnezija, kalcija, željeza i cinka.

Kako sve koristiti limunsku travu?

Limunska trava može se koristiti na brojne načine, a najčešće kao čaj za osvježenje, začin u raznim jelima, repelent protiv insekata ili pak za njegu kože. Slijedi popis svih djelovanja limunske trave:

Čaj od limunske trave - podržava probavu, osvježava organizam i pomaže smanjiti upale u organizmu,
Eterično ulje - odlično za pročišćavanje zraka u difuzerima, kao dodatak uljima za masažu i protiv celulita,
Lipolitik protiv celulita - limunska trava idealan je dodatak mješavinama ulja i krema protiv celulita ili za toniranje tijela i mršavljenje jer potiče topljenje masnih naslaga,
Inhalacija limunskom travom - zbog antibakterijskog i antiseptičkog djelovanja te osvježavajućeg mirisa, poželjno je dodati nasjeckane stabljike ili nekoliko kapi eteričnog ulja u vodu za inhaliranje dišnih puteva,
Repelent protiv insekata - uzgoj limunske trave u vrtu ili teglama oko kuće pomoći će smanjiti broj insekata u vašem domu,
Poticanje cirkulacije - dodatak limunske trave uljima, losionima ili kremama za njegu tijela pomaže pojačati slabu cirkulaciju,
Pročišćavanje zraka i antidepresivno djelovanje - eterično ulje limunske trave u difuzeru, masažnom ulju ili drugim proizvodima pomaže pročistiti zrak i poboljšati raspoloženje.
Limunska trava - recepti

Zbog svog pozitivnog djelovanja na jačanje imuniteta, detoksikaciju organizma, poboljšanje probave i smanjenje vrućice, limunsku travu preporučuje se oralno konzumirati u sezonama prehlade i gripe kao i kod mnogih oboljenja.

Sok od limunske trave

Sok je za razliku od čaja limunske trave nešto pogodniji za konzumaciju kod djece, zbog sadržaja šećera ili meda koji poboljšavaju okus. Za izradu je potrebno 250g lišća limunske trave, 1L vode, 150 g šećera (ili meda), 1/4 žličice soli.

Za početak, zagrijte vodu u širokom loncu do vrenja. Zatim očišćene i narezane stapke limunske trave ostavite u vodi koja ključa 5-8 minuta. Procijedite vodu i dodajte joj šećer i sol.

Miješajte dok se sve dobro ne otopi, vratite sok u lonac i na srednjem plamenu zagrijte do točke vrenja. Uklonite sok s topline, ostavite ga da se ohladi i onda prelijte u bocu ili vrč za posluživanje. Ovaj sok možete držati u hladnjaku najdulje 2-3 dana nakon pripreme.

Čaj od limunske trave

Čaj od limunske trave možemo pripremati uz pomoć jednostavnih vrećica organskog čaja, no ukoliko uzgajate limunsku travu, pripremite ga od nekoliko stapki svježe limunske trave.

Kako biste pripremili čaj, grubo nasjeckajte dvije stabljike limunske trave (srednje veličine). Prokuhajte 2-3 dcl vode i prelijte preko stapki limunske trave i nekoliko listića mente. Ostavite da odstoji 10-ak minuta, procijedite i po želji zasladite.


Ulje za cirkulaciju i bolove u mišićima

Zbog blagotvornog djelovanja limunske trave na cirkulaciju, preporučuje se redovita masaža ekstremiteta mješavinom biljnih ulja s dodatkom et. ulja limunske trave. Odlična biljna ulja za masažu su ulje badema, makadamije, koštica marelice ili jojobe, a na svakih 100 ml dodajte 20-30 kapi eteričnog ulja limunske trave.

Ovim uljem za masažu također tretirajte bolne mišiće nakon sportskih ozljeda ili upala, dok će et. ulje osvježavajućeg mirisa potaknuti detoksikaciju i poboljšati kvalitetu kože. Pomoći će i kod modrica, podljeva te problema s varikoznim venama koje su jako izražene.

Limunska trava - nuspojave i gdje kupiti?

Konzumacija limunske trave ne preporučuje se trudnicama niti dojiljama, a niti osobama s povišenim očnim tlakom. Također, potrebno je savjetovati se s liječnikom prilikom konzumacije bilo kakvih lijekova.

Uz konzumaciju čaja ili soka od limunske trave, moguća je pojava alergijske reakcije. Eterično ulje limunske trave nije preporučljivo nanositi na kožu nerazrijeđeno jer zbog svoj koncentriranosti može uzrokovati iritacije kože.

Limunsku travu najbolje je uzgajati u vlastitom vrtu ili domu (u tegli) kako biste uvijek imali svježe stabljike na dohvat ruke. Gotov čaj u vrećicama ili u rinfuzi te eterično ulje možete kupiti u gotovo svim biljnim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane, dok je svježe odrezane stabljike ponekad moguće pronaći i na tržnici.