Limun s mlakom vodom: istine i laži!

limun, pravilna ishrana, probava, tijelo, čaša vode, zdravlje, probava, limun, sok od limuna, limun, voda, čaša, mlaka voda, limun, c vitamin, limun, zdravlje, život, Kemoterapija, karcinom, liječenje, limun, soda bikarbona, limun, limunov sok, limunova ulja, sok od limuna, Piće od limuna i meda, limun, voda, metabolizam, načini, limun, sol, limun, voda s limunom, blagodati, zamjena, kava, limun, voda s limunom
Doznajte zapravo zašto je dobro popiti čašu vode s liminom svako jutro na prazan želudac... Čaša vode s limunom natašte svako jutro 15 do 30 minuta prije doručka, alkalizirat će organizam te potaknuti probavu i otpuštanje otrova, kaže nutricionist Goran Purić. Preporučuje se da voda bude mlaka te da osobe do 70 kilograma težine u čašu vode iscijede pola limuna, dok oni veće kilaže mogu iscijediti cijeli, no to ovisi i o ukusima.

Voda s limunom smanjuje kiselost organizma, a danas je poznato da upravo kisela okolina pogoduje razvoju bakterija i niza bolesti, time se jača imunitet i otpornost organizma na mnoge bolesti. Svakako ne treba pretjerivati. Sok od jednog limuna na 2,5 decilitra vode je prihvatljiva mjera za većinu, no to može biti i mješavina dva ili tri limuna i više vode, što ćeš piti i kasnije tijekom dana.

Pomaže u u eliminaciji otrova iz tijela

"Taj je napitak koristan prvenstveno zbog vitamina i minerala koje ćemo tako osigurati organizmu. Iako se često ističe da može potaknuti i mršavljenje, čaša vode s limunom sigurno neće značajno utjecati na to", kaže Purić. Naime, voda s limunom sadrži pektin i vlakna, i to može biti korisno u borbi protiv napadaja gladi, a time i kao pomoć u regulaciji tjelesne težine, no samo čaša vode s limunom ujutro neće pridonijeti tome da skineš višak kilograma, dodaje.

Bit će tek podrška dijeti, tako što će potaknuti izmjenu tvari i izbacivanje otrova. Ipak, voda s limunom natašte dobra je jutarnja doza vitamina C, antioksidansa potrebnog da se izborimo sa stresom, vitamina B skupine, kao i kalcija, željeza, magnezija te vlakana, a brojna istraživanja pokazuju da taj napitak sadrži više kalija nego jabuke ili grožđe, što je korisno za zdravlje srca, mozga i dobro funkcioniranje živaca. Neka novija istraživanja upućuju i na to da antioksidansi i visoka doza flavonoida koju sadrži limun pomažu tijelu i da se izbori protiv nekih vrsta raka. Također, voda s limunom može ublažiti upalu zubnoga mesa, no limunska kiselina može nagristi zubnu caklinu pa liječnici preporučuju da ovaj napitak piješ kroz slamku.

Saveznik u borbi protiv prehlade i gripe

Postoje istraživanja koja upućuju na to da voda s limunom pomaže uklanjanju mokraćne kiseline u zglobovima, što je jedan od glavnih uzroka upale zglobova, a povoljno djeluje i na kožu. Tako biste mogli doći do čišćeg tena te smanjiti utjecaj smoga i sunčevih zraka na razvoj bora. Vitamin C, među ostalim, jača prirodnu proizvodnju i sintezu kolagena, pa stručnjaci vjeruju da može pomoći i tome da koža postane mlađa, čvršća i sjajnija. Naravno, redovita doza vitamina C svako jutro može biti vrlo korisna i u borbi protiv prehlade i gripe. Iako neće spriječiti da se razboliš, ako ste izložena virusima, može ublažiti simptome bolesti i ubrzati oporavak.

Večernji List