Lijek za upalu sinusa: Hren

svježi hren, antibiotik, antibiotsko djelovanje, biljni antibiotici,  za reumu i artritis, svježi hren, upala sinusa, lijek, vitamini
Korijen hrena čest je začin mnogim jelima, ali je isto tako neizostavan dio mnogih prirodnih lijekova - posebno u slučaju upale sinusa. Ovaj korijen ima sličnosti s peršinovim korijenom, no lako ga možete prepoznati po jakom i ljutom okusu. Od ljekovitih sastojaka hren u sebi ima vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, kalij, kalcij, željezo, magnezij i fosfor. Odlična kombinacija daje nam antibiotička i antikancerogena svojstva. Ovaj korijen može spriječiti širenje bakterija u hrani te je zbog toga prirodni konzervans.

Često se koristi i kao prirodna pasta za zube koja učinkovito čisti zube, čuva zdravlje desni te uklanja loš zadah.


Prirodni lijek za dišne putove

Ako imate problema sa disanjem, posebno sa upalom sinusa - hren će pomoći. Hren se koristi kao lijek za ublažavanje upale te za čišćenje sinusa i dišnih putova. Jednako je učinkovit kod svih problema s dišnim putovima kao što je astma, prehlada, kašalj i bronhitis. Osim za pročišćavanje dišnih putova, odličan je čistač cijelog organizma.

Hren će ubrzati probavu, i potaknuti pravilan rad srca i cirkulaciju. Pored toga, dobar je i kod reume, za ublažavanje reumatskih bolova. Zbog antikancerogenog djelovanja preporučuje se kao prevencija i prirodna je pomoć kod nekih oblika raka.


Hren - Lijek za upalu sinusa

Ako imate upalu sinusa, odnosno simptome poput jake glavobolje, začepljen nos i otežano disanje, iskoristite hren jer je jako efikasan u takvim situacijama.

Ovi simptomi ugrožavaju kvalitetu svakodnevnog života, čine tijelo iscrpljenim i malaksalim. Kako bi se vratili u normalu važno je na vrijeme započeti s liječenjem.

Inhalacija i oblog od hrena protiv upale sinusa radi se na dolje opisani način.

Sastojci za lijek:

½ litre vinskog octa
1 korijen hrena

Priprema lijeka: Lijek se jednostavno priprema, prema uputama koje vam donosimo. U staklenku od pola litre stavite jedan naribani korijen hrena, te do vrha nalijte vinski ocat. Staklenku zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi tri dana, uz povremeno mućkanje.

Upotreba lijeka: Nakon dva dana pripravak možete koristiti na način da najmanje pet puta dnevno otvorite poklopac staklenke, nagnete se nad otvor i najmanje 3 minute udišete pare. Prije spavanja dvije jušne žlice pripravka prelijte preko gaze i stavite na čelo. Postupak ponavljajte najmanje šest dana.

Uvjereni smo da će ovaj lijek biti od pomoći. Ako pak želite isprobati neka druga rješenja, evo jedan prirodni sirup protiv upale sinusa.

Za ovaj sirup trebaju vam:

50 g đumbira
20 g cikorije
čajna žlica cimeta

Pripremite sirup po uputama: U blenderu sameljite hren, đumbir i cikoriju, te na kraju umiješajte cimet. Sve dobro izmiješajte i stavite u staklenku s hermetičkim poklopcem. Smjesu držite na toplom oko deset dana, povremeno protresite, ali ne otvarajte.

Upotreba: Nakon što odstoji sirup uzimajte svako jutro natašte po jednu čajnu žlicu.
Prirodni lijek za dišne tegobe

Nije samo dobar prirodni lijek za sinuse, nego je odličan za slične probleme dišnih organa. Naime, hren u sebi sadrži glukozinolate, a to su spojevi koji imaju sposobnost da razrijede gusti sekret i olakšaju njegovo izbacivanje.

Znanstvenim istraživanjima smo doznali da upravo zahvaljujući glukozinolatima, ovaj ljuti korijen može spriječiti nastanak raka.

U fitoterapiji se često koristi kao prirodni lijek za različite bolesti pluća, za reumu, giht, hunjavicu, kao i za izbacivanje pijeska i kamena iz bubrega.

Možda do sada niste pročitali, ali je hren odličan prirodni diuretik. Hren djeluje tako da stimulira probavne organe, jer spojevi iz ovog korijena izaziva pojačanu sekreciju želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima gušterače. Također, hren dobro djeluje i na obnavljanje korisnih bakterija u crijevnoj flori.

Korijen hrena efikasno čisti naš čitav organizam i ubrzava metabolizam. Ako se redovno konzumira u prehrani, hren će pomoći protiv kroničnog umora. Posebno se preporuča dijabetičarima zbog toga što dobro regulira razinu šećera u krvi.


Hren obiluje vitaminom C, a pored tog vrijednog vitamina u ovom korijenu pronalazimo i glikozide, sinigrine, glutamine, glukozu, kalij, kiseli sulfat i eterična ulja zbog kojih i jeste tako ljut okusom.