Lijek protiv raka je u nama samo ga trebamo potaknuti

tumor
... američki predsjednik Obama nedavno je pronalazak lijeka za rak usporedio sa ‘slijetanjem na Mjesec', piše Bloomberg.

No, nasuprot tim velikim očekivanjima i pretencioznim usporedbama, dr. Steven Rosenberg s Nacionalnog instituta za rak u Bethesdi u američkoj saveznoj državi Maryland, smatra da je lijek protiv raka puno bliže nama. Štoviše - u nama samima.

Rosenberg je među vodećim stručnjacima koji istražuju imunoterapiju kao sredstvo borbe protiv raka. On smatra da se u borbi protiv raka, umjesto operacija, zračenja i kemoterapije, trebamo okrenuti imunoterapiji koja može potaknuti naše tijelo da se bori protiv raka.

Još prije 40 godina Rosenberg je stvorio Interleukin-2, prvu djelotvornu tehniku imunoterapije. Sama imunoterapija otada je prešla put od opskurnog načina liječenja do temeljnog dijela nacionalne strategije borbe protiv rata u čije se istraživanje ulažu milijarde dolara.

Sve to još uvijek ne znači da je pronađen lijek za rak, ali imunoterapija je postala obećavajuće oružje u borbi protiv te smrtonosne bolesti.vDr. Rosenberg napominje da se imunoterapija zasad pokazala uspješnijom metodom u liječenju raka krvi nego kod drugih, čvrstih oblika tumora.

"Sve dok ne omogućimo pravi i djelotvorni lijek oboljelima, preostaje nam još jako mnogo posla", kaže dr. Rosenberg.