Liječnik pokazao što se može dogoditi kad spavate s lećama

liječnik, leće, spavanje s lećama, posljedice

"Stalno spavam s lećama i nikad ranije nisam imao problema", bio je komentar pacijenta, a liječnik ga je napisao u opisu fotografija na Facebook stranici klinike.

"Kao očni liječnik, to čujem svaki dan. Na fotografijama koje su šokirale javnost prikazan je slučaj iz lokalne hitne njege, kasnije kultivirani pseudomonasni čir koji je izravan rezultat spavanja s kontaktnim lećama. Pseudomonas (bakterija) je važan uzrok morbiditeta oka i njegove karakteristike brzo dovode do trajne sljepoće. Ovo će biti četvrti slučaj kultiviranog pseudomona koji sam liječio u svojoj klinici", piše liječnik te objašnjava na koji način dolazi do infekcije.

"Bakterija eksplozivno jede rožnicu bolesnika nekoliko dana, ostavljajući za sobom gustu, bijelu nekrozu (mrtvo tkivo). Nakapao sam mu oko antibiotskim kapljicama kako bi se ublažila infekcija te smanjili trajni ožiljci. Iako se oko ovog pacijenta i dalje drastično poboljšava u odnosu na početno stanje, vrlo vjerojatno će doći do nekog oblika rezidualnog gubitka vida čak i nakon tretmana", dodaje.

U svojoj objavi liječnik je još jednom upozorio koliko je važno skinuti leće prije odlaska na spavanje: "Da budem vrlo jasan, nikada ne preporučujem spavanje s bilo kojom vrstom kontaktnih leća. Rizici nadvladavaju prednosti svaki put. Potrebno je nekoliko sekundi da uklonite svoje leće, a ako ih odlučite ostaviti, riskirate životni vijek nepovratne štete."

Naposljetku, istaknuo je da se ovo nije razvijalo godinama, nego se zapravo formiralo u svega 36 sati zbog bakterija koje su bile na lećama te su s njih prešle na oko.

Izvor: index.hr