Liječnici iz Hrvatske upozoravaju: Ne idite po silikone u Banja Luku!

Na dohvat ruke i ispod svake cijene, usporedi li se koliko takvi zahvati stoje u europskim zemljama, postalo je povećanje grudi, usana, lifting, liposukcija, ubrizgavanje filera i botulinskih pripravaka...

Trend je tako, češće među ženama nego muškarcima, hitati na operacije u Banja Luku, Beograd, Sarajevo, zbog nižih cijena, dakako. Istovremeno, upozorava dr. Kinčl, predsjednik udruženja privatnih plastičnih kirurga, broj komplikacija enormno se povećao. Teško je, dodaje, popraviti posljedice takvih operacija, a garancija za izvedeni zahvat, kao ni popratna dokumentacija najčešće - ne postoje.

- Strankinje rado dolaze k nama jer dobivaju europsku razinu struke i cijene koje su za trećinu manje nego u Europi. Doduše, naglašava dr. Kinčl, cijene zahvata istočnije od Zagreba još su i niže.

- Pojavilo se nekoliko ustanova u okruženju Hrvatske gdje se zahvati reklamiraju kao kobasice. Nema logike da isti zahvat koji u Njemačkoj košta 7000 eura, u Zagrebu 3000, u Beogradu 2800, u Banja Luci može koštati 1600 eura - rezolutan je kirurg.

- To nije ekonomski moguće, osim ako nije u pitanju nešto drugo. Iskustva koja hrvatski kirurzi imaju nakon zahvata u klinikama u susjednim zemljama pokazala su da se često radi o ugradnji jeftinih i loših umetaka. Mnogi od njih nabavljeni su na ilegalnom tržištu.

- Sjetimo se afere s PIP implantatima, i oni su bili jeftiniji, žene su ih birale zbog cijene sve dok prvi nisu pukli i dok se nije otkrilo što su nosile u sebi, tj. od čega su bili napravljeni - upozorava dr. Kinčl naglašavaući da je u plastičnoj kirurgiji trend ugradnje implantata za koje se daje doživotna garancija dok ovi iz, recimo Banje Luke, nemaju nikakvu garancije. Svjestan je da je ženama, kako strankinjama tako i sve većem broju Hrvatica cijena postala jedini kriteri, no on upozorava da tako rađeni implatati, zbog same cijene materijala, anestetika te amortizacije skupe opreme ne mogu biti zadovoljavajući.

- Čak i da je rad besplatan jasno je da iza takvih zahvata ne stoji ni minimalna kvaliteta operacije, anestezije, postoperacijski oporavak, a da ne kažem da nema ni garancije. To je naprosto "tezgarenje" - rezolutan je Kinčl koji napominje kako se on i kolege sve češće susreću s rekonstrukcijama, jer kirurzi preko granice ne vode računa ni o konstituciji pa tako ženama često ugrađuju prevelike implatate koji im nakon nekoliko mjeseci počinju zadavati muke - nesnosnu bol u kralježnici, opuštene i bolne grudi.

- Tada smo prisiljeni raditi sve ispočetka, a često se šteta ne može posve popraviti.

Izvor: Vecernji list