Liječnici apeliraju na cijepljenje

male boginje, cijepljenje, Nermin Avdić, Davor Pehar, homoseksualci, cjepivo, uzrok, cijepivo, italija, Talijanska Agencija za lijekove, cjepivo Fluad, cjepivo Fluad, Europska agencija za lijekove, cjepivo, Novartis, liječnici, kuba, trudnice, Virus HIV-a, gripa, cijepljenje, istraživanje, kašalj, djeca, cijepljenje, liječnici, mikrobiolog , laboratorija

Šef Higijensko-epidemiološke službe RMC-a "Dr. Safet Mujić" Mostar, Nermin Avdić i direktor Doma zdravlja Mostar, Davor Pehar tvrde da u gradu na Neretvi nema zabilježen još niti jedna slučaj zaraze, ali upozoravaju sve one koji nisu cijepljeni da to što prije urade, jer se samo na taj način može boriti protiv epidemije ove zarazne bolesti, piše Dnevni list.

Opravdan strah

Da strah od zaraze nije bezrazložan potvrdio je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Eniz Čolaković navodeći kako je na području županije već registrirano 7 slučajeva zaraze.
- Na području Rame zareženo je 5 osoba, a u Prozoru u Čapljini zaražena je po jedna osoba, kazao je Čolaković napominjući kako je u razgovorima s pacijentima utvrđeno da su svi oni proteklih dana boravili u područjima gdje je kontaminacija malih boginja već ustanovljena.
Ova bolest lako je prenosiva, a jednini način da se od nje adekvatno zaštiti i da se izbjegne epidemija, kako je pojasnio, jest cijepljenje svi onih koji nisu do sada cijepljeni.
- Zaraza se i dogodila zato što je veliki broj roditelja izbjegavao svoju djecu cijepiti pod utjecajem kojekakvih kampanji koje su se provodile, kazao je Čolaković.
Prema podacima s kojim raspolaže Čolaković kaže da je na području HNŽ-a zabilježeno 70 djece koja nisu primila cjepivo kako je to zakonom predviđeno, a samim time oni su mete zarazi malih boginja i svih zaraznih bolesti.

Nužno cijepljenje

Male boginje, kako je naglasio Čolaković, predstavljaju veoma zaraznu bolest i jedino se od nje može spasiti cijepljenjem. Stoga je poručio svim roditeljima koji to nisu uradili da ne čekaju zarazu, nego žurno zatraže cijepljenje i čuvaju svoju djecu izvan kolektiva koji su pogodni za širenje zaraze. Pored opasnosti zaraze Morbilla, kako stručnjaci upozoravaju, osobe koje nisu cijepljenje bit će meta i svim ostalim zaraznim bolestima koje pogoduje dolazak toplijih dana.