Liječenje bronhitisa narodnim lijekovima

crveni luk, med, iskašljavanje, lijek, ljekovita svojstva, bronhitis, Liječenje lukom, inhalacija, ljekovito bilje, Korekcija ishrane
Liječenje lukom. U Banatu narod smatra crni luk najboljim lijekom za bronhitis.

Liječenje pomoću meda. U Bugarskoj su liječnici postigli velike uspjehe u liječenju bronhitisa inhalacijom 30% rastvora meda primjenom aparata za aerosol.

Korekcija ishrane. Tijekom trajanja gornjih terapija a i kasnije bolesnik treba da izmijeni način ishrane tako što će određene namirnice svesti na minimum.

Liječenje bronhitisa lukom

U Banatu narod smatra crni luk najboljim lekom za bronhitis.Recept: Očistiti i oprati 1 veliku ili 2 srednje glavice crnog luka. Svaku glavicu na mjestu korijena zasjeći unakrst nožem (dubina rezanja 5-6 mm). Za kuhanje "čaja" mora se upotrijebiti emajlirani lonac zapremine samo 1 litre. Kuhanje u većem loncu ili u bilo kakvoj drugoj posudi nije pogodno jer luk ostaje van vode! U taj lonac nasuti pola litre vode, staviti luk i kuhati na tihoj vatri (tek da vri) toliko dugo dok ne ispari polovina usute vode odnosno da ostane oko 200-250 grama. Pri kuhanju lonac ostaje nepoklopljen! Kada je čaj skuhan ima braon boju i ukus na šerbet, drugim riječima, prijatnog je okusa. Za doručak i ručak pije se prije ili poslije jela a posljednja šalica se popije u krevetu pred spavanje. Uvijek se popije puna šalica mlakog nezaslađenog čaja. Prvog tjedna se pije 3 puta dnevno, drugog tjedna ujutro i uvečer a trećeg samo uvečer pred spavanje (u krevetu).

Liječenje medom

U Bugarskoj su liječnici postigli velike uspjehe u liječenju bronhitisa inhalacijom 30% rastvora meda primjenom aparata za aerosol. Oni preporučuju za liječenje u kućnim uvjetima sljedeći postupak: na stol se stavi mali rešo za kavu i na njega postavi mala emajlirana posuda (lončić ili šerpica zapremine 250 grama - veća nije poželjna!) u koju se nalije 50 grama (2/3 tj. nepuna šalica za kavu) vode i jedna žličica provjerenog čistog domaćeg livadskog meda koji nije prethodno zagrijavan radi topljenja. Podesiti temperaturu tako da ova mješavina lagano vri (ako to nije moguće regulacionim prekidačem onda treba rešo uključivati i isključivati povremeno). Bolesnik treba da drži glavu iznad posude oko 20 cm i da bude pokriven ručnikom. Tako treba da provede dišući normalno (pretežno na nos!) oko 25 minuta tj. dok sva voda ne ispari (tada počinje da se osjeća miris uprženog šećera).

Napomena i upozorenje: Pošto ovo dugo traje treba podesiti visinu sjedišta da bolesnik može ugodno da sjedi oslanjajući se na stol laktovima. Ako je u pitanju dijete posebno obratiti pažnju na to da slučajno ne zaspi jer se može popeći! Pored djeteta treba cijelo vrijeme da sjedi odrasla osoba i da ga razgovorom održava u budnom stanju, naročito posljednjih 5-10 minuta.

Dopuna terapije: Preporučuje se da tijekom trajanja ove terapije bolesnik svaka 3 sata u toku dana lagano (kao sladoled) liže po jednu malu žličicu meda (djeca pola žličice).

Ovakva inhalacija se vrši jednom dnevno u trajanju 2-3 tjedna. Nakon inhalacije poželjno je mirovanje u ležećem položaju barem 1 sat.

Korekcija ishrane

Tijekom trajanja gornjih terapija a i kasnije bolesnik treba da izmjeni način ishrane tako što će svesti na minimum namirnice koje tijekom probave ostavljaju mnoge štetne sastojke (suhomesnati proizvodi, meso, jaja) kao i one koje su biološki bezvrijedne (sadrže samo energiju bez vitamina i minerala: šećer, rafinirano ulje, bijeli kruh i proizvodi od bijelog brašna, razna industrijska pića, kava...). Osnovnu hranu treba da čine razni stari domaći proizvodi od potpuno crnog brašna (sa krupače!): kruh, pogače, lepinje, gibanice, taške, knedle, palačinke, zatim raznovrsno kuhano povrće, leća, grašak i grah (raznih boja) a kao desert koristiti štrudle od crnog brašna sa makom (umjesto šećera malo više suhog grožđa!), nakon obroka malo oraha, lješnjaka ili badema (sa medom ili bez) a za užinu kompot od jabuka, dunja, krušaka, i suhi šljiva, pečene jabuke ili presne.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl